Menu Close

Разстройство на работа на смени

Разстройство на работа на смени – известно още като разстройство на съня при работа на смени – е състояние, което засяга предимно хора, които работят през нощта, рано сутрин и ротационни смени на работните си места. Разстройството може да причини безсъние, когато работниците се опитват да спят и / или прекомерна сънливост, докато са на работа. Обикновено настъпва значителна загуба на сън. Средният човек с разстройство на работа на смени губи един до четири часа сън на нощ.

Работата на смени се дефинира свободно като всяка смяна, която попада извън часовете от 6 сутринта и 7 вечерта, включително фиксирани и ротационни часове. Приблизително 16% от работниците и служителите в САЩ следват графици за работа на смени. Според тези текущи оценки всеки пети е преживял разстройство на работа на смени.

Какво е разстройство на работа на смени?

Разстройството на работа на смени е категоризирано като нарушение на циркадния ритъм на съня. Този клас медицински състояния се характеризира с несъответствие между тялото и циркадните ритми, които регулират цикъла сън-будност. Други нарушения на циркадния ритъм на съня включват забавено и напреднало разстройство на фазата на сън и събуждане, нарушение на ритъма на сън и събуждане и изоставане в струята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector