Menu Close

Разстройство на работа на смени: Симптоми и рискове

Даниел Пачеко “},” издател “: {” @ type “:” Организация “,” име “:” SleepFoundation “,” лого “: {” @ type “:” ImageObject “,” url “:” https:  /

Разстройството на съня на работа на смени е нарушение на съня на циркадния ритъм, характеризиращо се с проблеми със съня, които произтичат от продължителна или нередовна работа. Терминът „работа на смени“ се отнася до всеки работен график, който е извън часовете от 7 сутринта и 18 часа. Докато всеки работник на смяна може да развие симптоми, разстройството засяга предимно служителите с нощни, ранни утрини или ротационни смени.

Ако не се лекува, разстройството на работа на смени може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Състоянието може също така да повлияе негативно на професионалните резултати на работника и да ги изложи на по-висок риск от грешка или участие в трудова злополука. Идентифицирането на симптомите на разстройство на работа на смени и търсенето на лечение е жизненоважно за здравето, благосъстоянието и безопасността на пациента.

Според Международната класификация на нарушенията на съня на Американската академия по медицина на съня (трето издание) двата основни симптома на разстройството на работа на смени са:

  • Безсъние: Хората с разстройство на работа на смени често имат затруднения при падане и / или задържане на сън. Специфичните симптоми на безсъние често варират в зависимост от промяната. Например работниците, които дежурят между 4 сутринта и 7 сутринта, често имат проблеми със заспиването, докато тези с вечерна смяна са склонни да се събуждат през нощта. Средният човек с разстройство на работа на смени губи един до четири часа сън на нощ.
  • Прекомерна сънливост: Разстройството на работа на смени може да причини умора и намалена бдителност, докато човекът е на работа през нощта или рано сутрин. Често изпитват нужда да дремят поне веднъж по време на смяната си. Тези увреждания могат също да намалят техния капацитет и да представляват риск за безопасността.

Много работници на смени изпитват проблеми със съня, когато започват да работят нередовно. За да се квалифицира за диагностика на разстройство на работа на смени, работникът трябва да докладва за повтарящи се симптоми в продължение на поне три месеца и чрез актиграфия и регистриране на съня да демонстрира нарушения на съня и събуждането в продължение на поне две седмици. Лекарите могат да извършват допълнителни тестове, за да се уверят, че симптомите не са по-добре обяснени от друго основно заболяване или състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector