Menu Close

Съвети за работниците на смени

Работните графици, които попадат навсякъде извън часовете от 7 до 18 часа, се считат за работа на смени. Тези графици могат да се състоят от фиксирани часове, ротационни или разделени смени или нередовно работно време. Според Бюрото по трудова статистика, приблизително 16% от работниците на заплати и наемни работници на пълен работен ден в САЩ са работили без денонощни смени през 2017 и 2018 г. Напоследък много служители също са били принудени да работят на смени през последните месеци поради пандемията на COVID-19.

Общите професии, които изискват работа на смени, включват:

  • Приготвители и сървъри за храна
  • Фризьори, фитнес треньори и други професионалисти в областта на личните грижи
  • Персонал по продажбите и продажбите на дребно
  • Полицаи, пожарникари и други реагиращи
  • Лекари, медицински сестри и друг медицински персонал
  • Транспортни, складови и производствени работници

Работата на смени може да бъде взискателна, когато става въпрос за добър нощен сън, особено за тези, които работят през нощта, рано сутрин или на ротационни смени. С течение на времето тези служители могат да развият разстройство на работа на смени, състояние, характеризиращо се със симптоми на безсъние, когато се опитват да спят и прекомерна умора, докато са на работа. Разстройството на работа на смени не само причинява когнитивни увреждания и физически усложнения, но също така засяга професионалните резултати и прави работниците по-податливи на грешки и злополуки.

Почиването през нощта и чувството за бдителност при събуждане са от съществено значение за всеки работник на смяна, независимо от конкретната професия. За мнозина приемането на последователен график на съня и създаването на среда за спалня, благоприятна за почивка, може да има огромно въздействие.

Как да зададете график за сън през нощта

Последователността на съня е ключова за много служители, работещи по графици през нощната смяна. Ако се събудите в 17:00 за нощната смяна и обикновено лягате да спите в 8 сутринта, след като се приберете от работа, тогава също трябва да поддържате този график за сън и събуждане в почивните си дни.

Очевидно това може да бъде трудно постижимо. Уверете се, че значителни други, деца, съквартиранти и всеки друг, който споделя вашия покрив, разбира важността на определеното от вас време за сън. Те не бива да ви събуждат, освен ако няма истинска спешност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector