Menu Close

Какво е работа на смени?

Терминът работа на смени се отнася до всеки работен график, който е извън часовете от 7 сутринта и 18 часа. Работата на смени може да включва вечерни, нощни и ранни сутрешни смени, както и фиксирани или въртящи се графици. Според Американското бюро по трудова статистика, приблизително 16% от работниците и служителите по трудови възнаграждения следват график на работа на смени. Това включва 6%, които работят вечерни смени и 4%, които работят нощни смени.

Докато някои служители обичат да работят през нощта и предпочитат нетрадиционен график, работата на смени носи някои недостатъци. Хората, които работят през нощта, рано сутрин или ротационни смени, са изложени на по-висок риск от развитие на разстройство на работа на смени и други проблеми със съня.

Кои работни места обикновено включват работа на смени?

Според Бюрото по трудова статистика графиците за работа на смени са разделени на три общи категории :

Вечер: Тази категория представлява смяна, която пада, включва часовете от 18:00 до 22:00. Общите професии с вечерни смени включват:

 • Сървъри и подготвители, бармани и други служители в сферата на хранителните услуги
 • Фризьори, персонал в салона, лични треньори и други служители за лични грижи
 • Работници в магазини, агенти за недвижими имоти, касиери и друг търговски персонал
 • Музиканти, режисьори, техници и други, които работят в областта на изкуствата, спорта, здравеопазването и медиите

Нощ: Нощната работа включва всички смени, които попадат между часовете от 23 вечерта до 3 часа сутринта. Общите работни места, които включват нощни смени, включват:

 • Лекари, медицински сестри, фелдшери и други медицински специалисти
 • Асистенти за медицински сестри, психиатрични помощници, ветеринарни асистенти и друг здравен персонал
 • Пожарникари, полицаи, охранители и други служители на защитната служба
 • Пекари, машинисти, работници на поточни линии и други, които работят в производството и производството
 • Шофьори на камиони, ръководители на полети, оператори на конвейери и други служители за транспорт и превоз на материали.

Рано сутрин: Ранната сутрешна смяна включва часовете от 4 до 8 сутринта. Типичните професии, които включват тези смени, включват:

 • Архитекти и инженери
 • Дърводелци, оператори на оборудване, покриви и други строителни и добивни работници
 • Фермери, риболовни работници и горски персонал
 • Механици на самолети и индустриални машини, сервизи на телекомуникационно оборудване и други специалисти по монтаж, поддръжка и ремонт

Какво е въртяща се смяна?

Много работни места на смени следват фиксиран график с еднакви начални и крайни часове за всяка смяна, както и едни и същи работни дни през седмицата. А въртящ график, от друга страна, може да включва различни времена на товари и / или различни работни дни, които се различават от седмица на седмица.

Специфичните изисквания на ротационната смяна варират в зависимост от работодателя. Някои от най-често срещаните ротационни графици включват:

 • Континентален : Работниците се въртят между дневна, вечерна и нощна смяна в продължение на седем последователни работни дни. Всяка смяна трае осем часа. След всеки блок от седем работни дни служителите получават два или три почивни дни.
 • Панама : Графикът на Панама – известен също като 2-2-3 – следва 14-дневен график. Служителите работят на 12-часови смени за два или три последователни дни, след което получават два до три почивни дни. Това означава, че те ще работят в различни дни през първата и втората седмица от 14-дневния цикъл.
 • Dupont : По-дълъг ротационен график, системата Dupont обхваща четири седмици. Обикновено работниците се сменят между дневна и нощна смяна на всеки една до две седмици. Те ще работят три или четири последователни дни, след което ще получат един до три почивни дни подред. Четириседмичният график завършва със седем последователни почивни дни за работника.

Въртящите се смени могат да бъдат по-трудни от фиксираните смени, тъй като изискват от работниците да пренастроят графика си всяка седмица или месец. Въпреки това, циркадните ритми, насочващи цикъла ви сън-събуждане, могат да бъдат коригирани по-лесно, когато се въртите напред от деня през нощта към ранните сутрешни смени. Въртенето назад или по случаен модел има тенденция да бъде по-разрушително за циркадните цикли.

Някои работници също се борят с ротационни смени, защото са принудени да коригират графика си за сън и събуждане на всеки една до две седмици. За много хора въртенето на всеки пет до седем дни е най-трудно. Въртенето по-често – на всеки два до три дни или така – причинява по-малко циркадни смущения, докато въртенето по-рядко ви позволява да прекарвате повече време в един циркаден цикъл, преди да се наложи да се настроите отново.

Плюсове и минуси на работа на смени

Предимствата на работа на смени често включват:

 • Подходящ за нощни бухали и сутрешни хора : Хората, които се чувстват по-мотивирани и продуктивни след залез слънце, могат да процъфтяват по време на нощна смяна, докато хората, които се концентрират по-добре в часовете преди зазоряване, могат да се възползват от ранната сутрешна смяна.
 • По-лесно пътуване до работното място : Избягвайки пътища и магистрали по време на пиковия трафик, ще можете да стигнете до работа по-бързо от много дневни пътуващи.
 • По-добри заплати от дневните смени : Въпреки че работодателите в САЩ не са законово задължени да ви плащат повече за работа на смени, някои компании стимулират работниците7 които работят по нетрадиционен график.

Недостатъците на работа на смени включват:

 • Проблеми със съня : Разстройството на работа на смяна е медицинско състояние, което засяга хората, които работят по нетрадиционни графици. Разстройството се характеризира със симптоми на безсъние, когато човек се опитва да спи и прекомерна сънливост, когато е буден. Дори симптомите им да не се превърнат в разстройство, много работници на смени се борят със заспиването или заспиването през деня, когато е необходима почивка и да останат будни по време на смяната си. Хормоналните нарушения на нивата на кортизол и тестостерон могат да повлияят на качеството на живот и да причинят умора, ниски нива на енергия и намалено либидо.
 • Нарушения в живота : Работата през нощта и сънят през деня могат да попречат на семейния живот, както и на общуване с приятели или колеги.
 • По-опасни условия на шофиране : Докато работниците на смени се борят с по-малко трафик, те са изложени на по-висок риск от участие в произшествие, свързано със сънливо шофиране. Повечето от тези сблъсъци се случват или между полунощ и 6 часа сутринта, или в късния следобед, а по-голямата част включват самотни водачи без пътници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector