Menu Close

Разстройство на работната смяна на работното място

Разстройство на работната смяна на работното място

Работата на смени се отнася до всеки график на работа, който е извън часовете от 7:00 до 18:00. Терминът обхваща вечерни, нощни и ранни сутрешни часове, както и фиксирани или ротационни смени. Според Бюрото по трудова статистика приблизително 16% от служителите на заплата и заплата на пълен работен ден в САЩ работят извън денонощието.

Въпреки че графикът на работа на смени е често срещан – и в някои случаи е абсолютно необходим – за определени професии, нередовното работно време може да повлияе на съня, настроението и цялостното здраве на служителя. Сменящите работници, които са лишени от сън, също са по-склонни към грешки и инциденти на работното място.

Ако управлявате служители, които работят по нередовен график, има мерки, които можете да предприемете, за да популяризирате здравословните навици на съня сред персонала си и да осигурите по-безопасна и продуктивна работна среда. Трябва също да се запознаете с признаците и симптомите на разстройство на работа на смени, състояние, което може да има сериозни последици.

Съвети за задаване на нощни и ранни сутрешни смени

Липсата на подходящ сън може да повлияе на способността на служителя да се концентрира, да обръща внимание, да остане на работа и да се ангажира с колеги. Когато задавате нощни смени, ето няколко неща, които трябва да имате предвид по отношение на безопасността и производителността на работниците:

  • Обмислете внимателно началните часове : Всеки работодател има различни нужди, но началните часове между часовете от 5 до 6 сутринта не се препоръчват по няколко причини. Първо, ранните сутрешни смени са свързани с най-големи количества умора на работниците. Тези смени също могат да бъдат проблематични за служителите, които използват обществения транспорт.
  • Следете новите служители : Докато всеки служител е податлив на проблеми със съня поради нередовно работно време, тези, които са нови за работа на смени, вероятно са по-склонни да допуснат грешки или да участват в инцидент. Същото важи и за работещите на смени служители, които надхвърлят нормалното им работно време. Рутинните последващи действия с тези работници могат да ви помогнат да се уверите, че те се адаптират към смяната и са годни за работа.
  • Поддържайте добре осветена работна среда : Тъй като циркадните ритми се основават предимно на излагане на светлина, светлото работно място може да помогне на служителите да се приспособят към нередовното работно време. Проучванията показват, че излагането на интензитет на светлината в диапазона от 1200 до 10 000 лукса в продължение на три до шест часа по време на смяна може да ускори процеса на настройка. Алтернативно, периодичното излагане на светлина в продължение на 20 минути на всеки час също се оказа ефективно.
  • Насърчавайте продуктивни почивки : За почивки с продължителност от 15 до 20 минути служителите могат да получат така необходимия енергиен тласък, като стискат бърза тренировка в офис фитнеса или тичат няколко обиколки около имота. Те също биха могли да изберат дрямка. Докато почивката може да изглежда недостатъчна за сън, проучванията всъщност показват, че 10 до 20 минути е идеалното време за дрямка. По-дългите дрямки могат да доведат до дълбок сън, което ги прави по-трудни за събуждане и по-вероятно да се почувстват груби, когато се върнат на работа. Имайте предвид: няма федерален закон, който да изисква работодателите да осигуряват почивки по време на смени, но дори и кратък период на почивка може да бъде от голяма полза за вашия персонал.
  • Създайте специална зона за дрямка: Много офиси разполагат със стаи за дрямка, специално предназначени за служителите, за да получат шуте по време на почивки. Ако на вашето работно място няма специална зона за дрямка, може да успеете да го настроите в конферентна зала, стая за почивка или резервен офис. Можете също така да насърчите служителите да използват тази зона за бърза дрямка преди да се приберат вкъщи, вместо да спят в колата си.
  • Обсъдете възможностите за споделено пътуване : Сънливото шофиране е основна опасност за работниците на смени. Според най-новите статистически данни от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, инцидент поради сънливо шофиране е най-вероятно да се случи между полунощ и 6 часа сутринта или в късния следобед. Освен това в повечето от тези произшествия участват самотни шофьори. Служителите, които споделят пътувания до работа, вместо да шофират сами, биха могли потенциално да намалят риска от инцидент на пътя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector