Menu Close

Централна сънна апнея

Централната сънна апнея (CSA) е нарушение, което засяга дишането по време на сън. Тя се различава от обструктивната сънна апнея (OSA), която е много по-често срещана и добре позната.

CSA често е обвързан с основно здравословно състояние и ако не бъде адресиран, може да повлияе на цялостното здраве, причинявайки фрагментиран сън, сънливост през деня, проблеми с мисленето, настроение и умора.

Въпреки че може да има припокриване с причините, симптомите и лечението на обструктивната сънна апнея, централната сънна апнея е отделно разстройство и е важно да се разбере централната сънна апнея сама по себе си.

Какво представлява централната сънна апнея?

Централната сънна апнея е състояние, дефинирано от паузи в дишането поради липса на дихателни усилия по време на сън. За разлика от обструктивната сънна апнея, паузите в дишането през цялата нощ се дължат на липсата на активиране на дихателните мускули или на мозъка, който не иска да активира дихателните мускули.

За да вдишаме, мозъкът ни изпраща сигнал до диафрагмата и мускулите на гръдния ни кош да се свиват. Контракцията на мускулите на диафрагмата и гръдния кош води до вдишване. При централната сънна апнея обикновено липсва комуникация от мозъка към тези мускули.

Важно е да се отбележи, че няколко централни апнеи на вечер се считат за нормални. Често „забравяме да дишаме“ за кратко, докато заспаме или след събуждане.

По какво се различава централната сънна апнея от обструктивната сънна апнея?

При обструктивна сънна апнея човек полага значителни усилия да диша, но дихателните пътища в задната част на гърлото са блокирани. Запушването в задната част на гърлото причинява запушване на дихателната ни тръба, което води до фрагментация на съня и нарушен кислороден баланс в тялото.

При централната сънна апнея проблемът не е запушен дихателен път. Вместо това настъпват паузи в дишането, тъй като мозъкът и мускулите, които контролират дишането, не функционират правилно. В резултат на това няма нормално дихателно усилие, което е в ясен контраст с OSA.

Въпреки че OSA и CSA са отделни условия, те могат да възникнат едновременно при така наречената смесена сънна апнея. В допълнение, лечението на OSA с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) може да предизвика централна сънна апнея и това се нарича централна сънна апнея, възникнала при лечението.

Колко често се среща централната сънна апнея?

Докато точният брой на хората с централна сънна апнея е неизвестен, се смята, че около.9% от хората над 40 години в Съединените щати имат заболяване. Въпреки че засяга както мъжете, така и жените, това се случва по-често при мъже на възраст над 65 години. Хората, които имат сърдечно заболяване, употребяват наркотици, страдат от инсулт, живеят на голяма надморска височина или използват CPAP, са изложени на по-голям риск от централна сънна апнея.

Какви са различните видове централна сънна апнея?

Централната сънна апнея е разделена на две категории и всяка от категориите има своите подвидове.

Първата категория, през която ще ви преведем, е типът хиповентилация. При този тип централна сънна апнея мозъкът не успява ефективно да изпраща сигнали към дихателния мускул за започване на дишането. Често в тези случаи се натрупва въглероден диоксид. Типът хиповентилация на централната сънна апнея включва следните подтипове:

    • Наркотично предизвикана централна сънна апнея: При този тип централна сънна апнея употребата на наркотици, като опиоиди, намалява способността на мозъка правилно да инициира и регулира дишането.
    • Централна сънна апнея, свързана с медицинско състояние: Този тип централна сънна апнея често се появява в резултат на инсулт, тумор или травма, засягаща мозъка. Обикновено се засяга мозъчният ствол, част от мозъка, която помага за контролиране на дишането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector