Menu Close

Деца и сънна апнея

Сънната апнея е състояние, при което дишането се прекъсва по време на сън. Тези паузи в дишането засягат качеството на съня и могат да доведат до проблеми със сънливостта и поведението през деня при децата.

Двата вида сънна апнея са обструктивна сънна апнея (OSA) и централна сънна апнея (CSA). В OSA човек се опитва да диша, но не може да го направи поради стеснен или запушен дихателен път. В CSA обикновено липсват усилия за вдишване, така че човек за кратко спира да вдишва. Подобно на възрастните, OSA е много по-често при деца, отколкото CSA.

Изследователите изчисляват, че между 1-5% от децата имат обструктивна сънна апнея. Въпреки че проучванията показват, че обструктивната сънна апнея е сравнително рядка при деца, тя също често се диагностицира недостатъчно.

Познаването на причините и симптомите на сънна апнея при деца може да ви помогне да определите кога да посетите педиатър. Налични са тестове за диагностициране на сънна апнея и лечения, които могат да помогнат за управлението или разрешаването на това състояние.

Какво причинява обструктивна сънна апнея при деца?

Има няколко причини за обструктивна сънна апнея при деца:

 • Увеличени сливици и аденоиди: Широко признат рисков фактор за детска OSA са увеличените сливици и аденоиди. Сливиците и аденоидите са жлези, разположени в задната част на гърлото и са част от имунната система. Сливиците и аденоидите могат да бъдат увеличени поради генетика, чести инфекции или възпаление. Когато се увеличат, тези жлези свиват дихателните пътища, което затруднява дишането по време на сън.
 • Детско затлъстяване: OSA при деца също често се причинява от затлъстяване, което също свива дихателните пътища. Обструктивната сънна апнея се среща при 60% от затлъстелите деца.
 • Други рискови фактори: Други причини за OSA включват наличието на малка челюст или свръх захапка, употребата на успокоителни или опиоиди и слабост на мускулите на езика и гърлото поради състояния като синдром на Даун или церебрална парализа. Наличието на назални алергии, пребиваването сред възрастни, които пушат, и наличието на фамилна анамнеза за обструктивна сънна апнея също са установени като рискови фактори за детска OSA.

Какво причинява централна сънна апнея при деца?

Централната сънна апнея може да се появи по различни причини при деца. Важно е да се отбележи, че няколко събития с централна апнея по време на сън се считат за нормални. Централната сънна апнея е свързана с редки генетични нарушения при деца, като вроден синдром на централната хиповентилация. Може да присъства и когато децата имат здравословни състояния, които пречат на части от централната нервна система, които контролират дишането.

Какви са симптомите на сънна апнея?

Хъркането е отличителен симптом на обструктивната сънна апнея. Не всички деца, които хъркат обаче, имат сънна апнея и не всички деца с сънна апнея хъркат. Само лекар може да определи дали симптомите на детето се дължат на сънна апнея.

В допълнение към хъркането, други симптоми на сънна апнея при деца по време на сън включват:

 • Дишане през устата по време на сън
 • Кашлица или задавяне
 • Нощно изпотяване
 • Сънливост
 • Сън говорещ
 • Сън ужаси
 • Нощно омокряне

Сънната апнея също причинява вредни симптоми по време на будните часове. Те могат да включват:

 • Сънливост през деня
 • Затруднено концентриране
 • Поведенчески проблеми, които често имитират разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD), като хиперактивност, непокорство, импулсивност
 • Сутрешно главоболие
 • Раздразнително настроение
 • Затруднено овладяване на емоциите

Как се диагностицира сънна апнея при деца?

Първо, лекарят събира информация от детето и родителя или настойника за навиците на детето да спи и за всички дневни и нощни симптоми. Лекарят може също да извърши физически преглед на устата, шията и гърлото на детето, за да търси физически характеристики, които увеличават риска от сънна апнея (като увеличени сливици и аденоиди).

Ако тази първоначална оценка показва, че е подходящо по-нататъшно тестване, лекарят може да предложи полисомнография, която е изследване на съня, проведено през нощта в клиника по сън. Полисомнографията включва измерване на специфични телесни функции, докато човек спи. Той е безболезнен и неинвазивен. Полисомнографията е златен стандартен метод за оценка на съмнения за сънна апнея, тъй като осигурява най-категоричните резултати.

Тестовете за домашен сън обикновено не се препоръчват за деца въз основа на Американската академия по педиатрия и насоките на Американската академия по медицина на съня.

Какво е лечението на сънната апнея при деца?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector