Menu Close

Как сънната апнея влияе на кръвното налягане

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, е често срещан здравен проблем, при който количеството сила, която изпомпва кръвта през кръвоносните съдове, е по-високо от нормалното. Хората с хипертония често нямат симптоми, но научават, че имат високо кръвно налягане по време на рутинни проверки в лекарски кабинет. Ако не се лекува, високото кръвно налягане натоварва ежедневно сърдечно-съдовата система, което може да доведе до инсулт, сърдечни заболявания и други състояния. За щастие, управлението на хипертонията с лекарства и промени в начина на живот може да намали риска от вредни ефекти върху здравето.

Сънната апнея е нарушение на съня, което причинява множество пропуски в дишането по време на сън. Съществуват два вида сънна апнея: обструктивна сънна апнея (OSA) и централна сънна апнея (CSA). OSA е белязан от епизоди на колапс на дихателните пътища, който блокира въздушния поток в белите дробове и често причинява хъркане и задух по време на сън. При CSA се появяват пропуски в дишането поради липса на комуникация между мозъка и мускулите, участващи в дишането.

Важно е да се разбере връзката между хипертонията и сънната апнея, тъй като тези две състояния си влияят едно на друго и лечението на сънна апнея може да понижи кръвното налягане при хора, които имат и двете.

Каква е връзката между сънната апнея и кръвното налягане?

От двата вида сънна апнея само OSA е свързана с високо кръвно налягане. CSA не е известна причина за хипертония, но се развива при 30 до 50% от хората със сърдечна недостатъчност.

На разпространението на OSA се очаква да бъде между 4 и 7% от общото население, но тя засяга 30 до 40% от хората с хипертония. От хората с диагноза OSA се изчислява, че около половината също имат високо кръвно налягане.

При здрави индивиди кръвното налягане естествено се понижава с между 10 и 20% през нощта, явление, което понякога се нарича „ спадане на кръвното налягане “. Хората с тежка OSA наблюдават спадове на кръвното налягане под 10%, което показва „непропускащ” модел на кръвното налягане.

Хората, които нямат кръвно налягане през нощта, са изправени пред повишен риск от сърдечно-съдови проблеми. Освен това много пациенти с OSA изпитват внезапно и изразено повишаване на кръвното си налягане, когато се събудят сутрин. Този „сутрешен прилив“ е друг фактор, който може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Умерената до тежка OSA увеличава смъртността от всички причини и от сърдечно-съдови заболявания.

OSA не влияе само на кръвното налягане през нощта. Проучванията показват, че дневните нива на кръвното налягане също се повишават с тежестта на сънната апнея.

Как сънната апнея причинява високо кръвно налягане?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector