Menu Close

Връзката между сънна апнея и ПТСР

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) е състояние на психичното здраве, което може да се развие след преживяване на травматично събитие, като война, престъпно нападение, злоупотреба, тероризъм, природно бедствие или автомобилна или самолетна катастрофа. Националният център за ПТСР смята, че 7 до 8 процента от хората изпитват ПТСР в някакъв момент от живота си. Хората с PTSD изпитват различни симптоми, включително ретроспекции, проблеми с паметта и склонност да се чувстват на ръба или лесно да се стряскат.

Проблемите със съня са друг често срещан симптом на ПТСР. На нарушения на съня   най-свързани с ПТСР са безсъние и кошмари. Новите изследвания обаче показват силна връзка между ПТСР и друго нарушение на съня : сънна апнея.

Хората с обструктивна сънна апнея (OSA) изпитват временни пропуски в дишането през нощта, често придружени от силно хъркане, задавяне или задъхани звуци. Когато тези симптоми се появят, мозъкът трябва да започне да диша отново, нарушавайки съня. В резултат на това хората с OSA се събуждат, чувствайки се освежени и страдат от прекомерна сънливост през целия ден – дори когато са спали през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector