Menu Close

Сънна апнея

Сънната апнея е състояние, характеризиращо се с необичайно дишане по време на сън. Хората със сънна апнея имат множество удължени паузи в дъха, когато спят. Тези временни пропуски в дишането причиняват по-нискокачествен сън и засягат доставката на кислород в организма, което води до потенциално сериозни последици за здравето.

Сънната апнея е едно от най-честите нарушения на съня в Съединените щати. Може да засегне деца и възрастни и хора от двата пола, въпреки че е по-често при мъжете.

Поради разпространението на сънната апнея и потенциалното въздействие върху здравето, за хората е важно да са наясно какво представлява сънната апнея и да знаят нейните видове, симптоми, причини и лечения.

Какви са видовете сънна апнея?

Съществуват три вида сънна апнея:

 • Обструктивна сънна апнея (OSA) : OSA възниква, когато дихателните пътища в задната част на гърлото се блокират физически. Тази пречка причинява временни пропуски в дишането.
 • Централна сънна апнея (CSA) : CSA се случва, защото има проблем с мозъчната система за контрол на мускулите, участващи в дишането, което води до по-бавно и плитко дишане.
 • Смесена сънна апнея: Когато човек има едновременно OSA и CSA едновременно, това се нарича смесена сънна апнея или сложна сънна апнея.

Тъй като основните причини са различни, има важни разлики в симптомите, причините и лечението на OSA и CSA.

Колко често се среща сънната апнея?

Счита се, че обструктивната сънна апнея засяга между 2-9% от възрастните в Съединените щати, но се смята, че много случаи остават недиагностицирани, което се вписва в проучвания, които установяват значително по-високи нива на OSA. Точното разпространение е трудно да се определи, тъй като проучванията са използвали различни критерии за диагностициране на състоянието. Последователно откритие обаче е, че OSA засяга мъжете повече, отколкото жените. Може да се появи при хора на всяка възраст, но е по-често при възрастни хора.

Установено е, че централната сънна апнея засяга около.9% от възрастните на възраст над 40 години. Открива се много по-често при мъжете, отколкото при жените.

Както показват тези данни, OSA е много по-разпространен от CSA. Поради тази причина, когато хората говорят за „сънна апнея“, те обикновено имат предвид OSA.

Какви са симптомите на сънна апнея?

И трите вида сънна апнея споделят някои общи симптоми:

 • Нарушено дишане, при което дишането на човек може да се затрудни или дори да спре до минута наведнъж
 • Прекомерна сънливост през деня
 • Сутрешно главоболие
 • Раздразнителност
 • Ограничен обхват на вниманието или затруднено мислене ясно

Много от тези симптоми възникват поради лош сън и намалени нива на кислород, които се появяват в резултат на прекъснато дишане.

Някои допълнителни симптоми са свързани с обструктивната сънна апнея:

 • Хъркане, включително хъркане, което е особено силно и включва задъхване, задавяне или хъркане, което може да накара човек да се събуди за кратко
 • Сутрешно възпалено гърло или сухота в устата
 • Честа нужда от събуждане за уриниране ( никтурия )

Хроничното хъркане е най-честият симптом на OSA, но това не означава, че всеки, който хърка, има сънна апнея. Хъркането не е чест симптом при хора с CSA.

По принцип човек със сънна апнея не е наясно с проблемите си с дишането през нощта. Поради тази причина те често научават за проблема само от партньор в леглото, член на семейството или съквартирант. Прекомерната сънливост през деня е най-вероятният симптом, който може да бъде забелязан от хора със сънна апнея, които живеят сами.

Какви са причините за сънна апнея?

Обструктивната сънна апнея възниква, когато дихателните пътища на човек се запушат по време на сън. Установено е, че множество фактори увеличават риска от запушване и OSA:

 • Анатомични характеристики. Размерът и разположението на врата, челюстта, езика, сливиците и други тъкани на човек в близост до задната част на гърлото може директно да повлияе на въздушния поток.
 • Затлъстяване. Наднорменото тегло е водеща причина за OSA и може да бъде основният рисков фактор в до 60% от случаите. Затлъстяването допринася за анатомичното стесняване на дихателните пътища и изследванията са установили, че 10% увеличение на теглото може да се равнява на шесткратно увеличение на риска от OSA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector