Menu Close

Лечение на обструктивна сънна апнея

Обструктивната сънна апнея (OSA) е едно от най-честите нарушения на съня и такова, което може да има значителни последици за здравето, ако не се лекува. Отбелязва се с нарушено дишане, фрагментиран сън и намалено ниво на кислород в тялото.

Следващите раздели предоставят въведение във важните аспекти на лечението на обструктивната сънна апнея. Лечението на обструктивна сънна апнея често включва множество компоненти и е съобразено с всеки отделен пациент. Здравният специалист може да обясни състоянието, да прегледа възможностите за лечение и да опише ползите и недостатъците на различните подходи за управление на състоянието за всяко конкретно лице.

Образование и промени в начина на живот на пациентите

Първоначален компонент на лечението на обструктивната сънна апнея е информирането на пациента за състоянието и как може да се помогне от специфични промени в начина на живот.

Обструктивната сънна апнея може да причини значителна дневна сънливост и е важно хората с OSA да са наясно с този проблем, особено ако прекарват значително време в шофиране или работа с тежки машини.

Обучението на пациентите включва и обяснение на факторите, които допринасят за OSA. Извършването на промени в начина на живот, описани в следващите раздели – отслабване, упражнения редовно, ограничаване на употребата на алкохол и успокоителни, избягване на пушенето на цигари и коригиране на позицията на сън – може да намали тежестта на OSA.
Въпреки че тези промени могат да играят важна роля в лечението на обструктивна сънна апнея, те може да не разрешат състоянието напълно и често трябва да се комбинират с други терапии, за да се намалят симптомите на OSA.

Отслабване

Наднорменото тегло и затлъстяването са движещи фактори за много случаи на обструктивна сънна апнея и изследванията са установили, че отслабването може да намали тежестта на OSA. По-ниското телесно тегло може да намали размера на мастните натрупвания в езика и гърба, които могат да ограничат дихателните пътища. Загубата на тегло също може да намали обиколката на корема, което влияе върху капацитета на белите дробове.

Загубата на тегло може да намали свързаните с OSA симптоми и да подобри както сърдечно-съдовото здраве, така и цялостното качество на живот. Ползите от отслабването могат да бъдат значителни; Например при мъже с умерено затлъстяване, загубата на 10-15% от телесното тегло може да намали тежестта на OSA с цели 50%. Загубата на тегло от диета и упражнения, както и от бариатрична хирургия показа ефект върху намаляването на OSA и неговите симптоми. Работата с диетолог или диетолог може да помогне за разработването на диетичен план, който насърчава здравословното и устойчиво отслабване.

Упражнение

Упражненията имат далеч положителни ефекти върху здравето и проучванията показват, че отделянето на време за физическа активност всеки ден може да помогне за ограничаване на OSA (9). Въпреки че упражненията често се смятат за средство за отслабване, изследванията показват, че упражненията могат да доведат до трайни подобрения в тежестта на OSA и симптомите, дори без намаляване на телесното тегло.

Ограничаване на алкохола и успокоителните

Алкохолът и седативните лекарства причиняват отпускане на тъканите в близост до дихателните пътища, допринасяйки за повишен риск от колапс на дихателните пътища и OSA. Алкохолът може да причини фрагментиран и по-нискокачествен сън поради въздействието му върху циклите на съня. Поради тези причини за пациенти с OSA често се препоръчва намаляване или елиминиране на употребата на алкохол и успокоителни, особено в часовете преди лягане.

Избягвайте цигарите

Активните пушачи имат повишен риск от обструктивна сънна апнея спрямо бивши пушачи и хора, които никога не са пушили. Това изследване показва, че отказването от тютюнопушенето или изобщо изобщо започването на пушене може да помогне за предотвратяване и / или лечение на OSA. Едно голямо проучване също така установи, че пушенето на цигари може да причини по-тежка форма на обструктивна сънна апнея и повишена дневна сънливост.

Не спи по гръб

Спането по гръб е рисков фактор за сънна апнея. В това положение гравитацията изтегля езика и другите тъкани надолу и към дихателните пътища, изостряйки риска от нарушено дишане. Приспособяването към различна позиция на сън може да предотврати това свиване на дихателните пътища при някои пациенти и може да работи заедно с други видове OSA терапия.

Промяната на позицията ви за сън е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Някои естествени спящи на гърба ще се борят да заспят в друго положение или може да се върнат в легнало положение по гръб, докато спят. Различни методи са разработени, за да обезкуражат спането назад.

Един основен метод включва зашиване на тенис топка в задната част на ризата, което предотвратява лежането в легнало положение. Въпреки че това е ефективно в краткосрочен план, малко хора се придържат към тази техника.

Устройства с положително налягане в дихателните пътища (PAP)

Основен компонент на лечението на обструктивната сънна апнея е използването на устройство с положително налягане в дихателните пътища (PAP). Машините PAP работят чрез изпомпване на въздух под налягане през маркуч и в дихателните пътища. Стабилният, стабилен поток на въздуха предотвратява колапса на дихателните пътища (14) и насърчава редовното дишане без фрагментация на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector