Menu Close

Как лишаването на съня влияе на сърцето ви

Трудно е да се надцени значението на сърцето за здравето. Отговарящо за изпомпването на кръвта в тялото, сърцето задвижва кръвоносната система, което гарантира, че всички органи и тъкани в тялото получават необходимия кислород.

За съжаление, сърдечните проблеми са водеща причина за заболяване и смърт в САЩ. Въпреки че вече е добре известно, че фактори като лоша диета, ограничени физически упражнения и тютюнопушене могат да навредят на сърцето, все повече се признава опасността от липсата на сън за здравето на сърцето.

Сънят осигурява време за възстановяване и зареждане на тялото, играейки ключова роля в почти всички аспекти на физическото здраве. За сърдечно-съдовата система недостатъчният или фрагментиран сън може да допринесе за проблеми с кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни заболявания, инфаркти, диабет и инсулт.

В резултат на това добрият сън може да помогне за предотвратяване на увреждане на сърдечно-съдовата система, а за хората със сърдечни проблеми може да бъде част от спазването на здравословен начин на живот на сърцето.

Влияе ли лишаването от сън върху здравето на сърцето?

Съществени доказателства показват, че проблемите със съня, включително лишаване от сън и фрагментиран сън, имат отрицателни ефекти върху здравето на сърцето.

Сънят е съществено време за възстановяване на тялото. По време на етапите на сън с небързо движение на очите (NREM) сърдечната честота се забавя, кръвното налягане спада и дишането се стабилизира. Тези промени намаляват стреса върху сърцето, което му позволява да се възстанови от напрежението, което се случва по време на будните часове.

Без достатъчно нощен сън човек не прекарва достатъчно време в дълбоките етапи на NREM съня, които са от полза за сърцето. Същият проблем може да засегне хора, чийто сън често се прекъсва.

В резултат на това хроничното лишаване от сън е свързано с множество сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, инфаркт, затлъстяване, диабет и инсулт.

Сън и кръвно налягане

По време на нормален, здравословен сън кръвното налягане спада с около 10-20%. Това е известно като нощно потапяне и изследванията подчертават неговата роля в сърдечно-съдовото здраве.

Лошият сън, независимо дали е от липса на сън или от нарушаване на съня, е свързан с не потапяне, което означава, че кръвното налягане на човек не спада през нощта. Проучванията са установили, че повишеното нощно кръвно налягане е свързано с цялостната хипертония (високо кръвно налягане).

Всъщност е установено, че нощното кръвно налягане е дори по-предсказуемо за сърдечни проблеми, отколкото високото кръвно налягане през деня. Непотапянето е свързано с повишен риск от инсулт и инфаркт. Той също е свързан с бъбречни проблеми и намален приток на кръв към мозъка.

Повишеното дневно кръвно налягане е идентифицирано като последица от лишаването от сън в множество проучвания, но то не засяга еднакво всички хора. Връзката между липсата на сън и високото кръвно налягане е най-висока при възрастни на средна възраст. Хората, които работят дълги часове на работа с висок стрес, и хората с други рискови фактори за хипертония са по-склонни да са повишили кръвното налягане след хроничен лош сън.

Сън и коронарна болест на сърцето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector