Menu Close

Прекъснат сън

Когато мислим за съня и здравето, обикновено се фокусираме върху въпроса за количеството сън и дали получаваме препоръчителния брой часове сън. Докато общото време за сън е несъмнено важно, непрекъснатостта на съня или способността да се избегне прекъснат сън също е от решаващо значение.

Повечето хора знаят, че спането на спирки и стартове не се чувства освежаващо. Изследователски проучвания показват връзка между субективните оценки на качеството на съня и непрекъснатостта на съня. Прекъснатият или фрагментиран сън може да допринесе за безсъние, лишаване от сън, сънливост през деня и многобройните други потенциални последици от недостатъчния сън.

Познаването на повече за симптомите, причините и последиците от прекъснатия сън може да ви помогне да бъдете информирани за вашата ситуация и да намерите най-добрите лечения или превантивни мерки, за да сведете до минимум вашите нарушения на съня.

Какви са симптомите на прекъснатия сън?

За много хора централният симптом на прекъснатия сън е лесно забележим: събуждане от сън един или повече пъти през нощта (или през деня за хора, които работят през нощна смяна).

Времето и продължителността на тези будни епизоди могат да варират. Човек може да има само няколко почивки в съня или няколко. Те могат да бъдат будни само за няколко минути или за продължителен период, преди да се върнат обратно в сън. Човек може да изпитва неспокоен сън, мятане и обръщане или да се чувства само полузаспал, без да се отдалечава в по-дълбока почивка.

Не всички случаи на прекъснат сън обаче са очевидни за спящия. Някои хора изпитват много кратки и леки събуждания или възбуди през нощта, без да осъзнават. Например, хората с обструктивна сънна апнея (OSA) имат повтарящи се пропуски в дишането, които причиняват кратки възбуди от съня. Тези дихателни възбуди са достатъчно кратки, че хората с OSA обикновено не знаят, че се случват.

При състояние като OSA или други ситуации, при които фрагментацията на съня е честа, но не се забелязва от спящия, прекомерната сънливост през деня вероятно ще бъде ключов симптом на прекъснатия сън.

Защо прекъснатият сън има значение?

Последиците от прекъснатия сън могат да бъдат значителни с въздействие не само върху качеството на съня, но и многобройни аспекти на индивидуалното здраве.

Хората, които са прекъснали съня, обикновено не получават достатъчно общ сън. Изследванията са установили силна връзка между продължителността на съня и общото време на съня, което показва, че хората с нарушен сън са изложени на по-висок риск да не спят достатъчно часове. Не е изненадващо, че проблемите с поддържането на съня са често оплакване сред хората с безсъние. Недостатъчният сън може да причини сънливост през деня, която влошава ефективността на училище или работа и увеличава риска от инциденти по време на шофиране или работа с машини.

Дори когато не намалява количеството сън, нарастващи доказателства сочат вредата от прекъснатия сън. По време на здравословен сън човек напредва през поредица от цикли на сън, всеки от които се състои от отделни етапи на сън. Многократните прекъсвания и събуждания могат да нарушат този процес, причинявайки далечни последици от нарушения сън върху мозъчната функция, физическото здраве и емоционалното благосъстояние.

Многобройни проучвания определят непрекъснатостта на съня като важна за мисленето, паметта и вземането на решения. Въпреки че точните механизми, лежащи в основата на ролята на съня в здравето на мозъка, не са напълно изяснени, изследванията посочват непрекъснатия сън като насърчаване на консолидирането на паметта.

Нарушенията на съня също са свързани с невродегенеративно заболяване, включително свързано с възрастта когнитивно увреждане, деменция на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Фрагментираният сън се счита за ранен симптом на тези състояния, но изследванията показват, че той може да бъде и фактор, допринасящ за тяхното развитие и / или прогресия.

Освен това многократните събуждания по време на сън са свързани с разстройства на настроението като депресия. Едно проучване демонстрира по-силна връзка между прекъснатия сън и намаленото положително настроение в сравнение с намалените общи часове непрекъснат сън. Освен това тези проблеми се съчетават с последователни дни на прекъснат сън, което предполага, че ефектът може да се натрупа с течение на времето.

Нарушеният сън може да причини вредно въздействие и върху физическото здраве. В противен случай е установено, че здравите хора имат по-висока чувствителност към болка само след две нощи на фрагментиран сън. Дългосрочната невъзможността да преминат през всеки етап на сън комбинира с активиране на множество системи на тялото по време на повтарящи се събуждания е свързана с по-високи нива на сърдечно-съдови заболявания, наддаване на тегло, и метаболитни проблеми, включително диабет тип 2. Нарушеният сън може да бъде свързан и с риск от рак, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере по-добре сложността на връзката между съня и рака.

Всички тези потенциални ефекти на прекъснатия сън върху мозъка и тялото показват, че здравословният сън означава нещо повече от достатъчно сън; също така изисква избягване на смущения, които възпрепятстват непрекъснатостта на съня.

Какво причинява прекъснат сън?

Съществуват широк спектър от потенциални причини за прекъснат сън и множество фактори могат да бъдат включени в ситуацията на всеки конкретен човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector