Menu Close

Липсата на сън може да увеличи консумацията на калории

Недостатъчната почивка има отрицателно въздействие върху вашето здраве и физическо благосъстояние. Един от резултатите от лишаването от сън може да бъде увеличаване на броя на консумираните калории. Лошото качество на диетата и прекомерното телесно тегло също могат да произтичат от липсата на сън.

Връзката между липсата на сън и прекомерното хранене вероятно е свързана с хормоналните функции в тялото. Почиването през нощта спомага за здравословен баланс на хормоните, включително тези, които регулират апетита, храносмилането и метаболизма.

Как са свързани сънят и апетитът?

Добрият нощен отдих насърчава здравословното производство на хормони, които контролират апетита, включително лептин и грелин. Лептинът е пептиден хормон, който регулира енергийния баланс на тялото ви, като възпрепятства чувството на глад и регулира съхранението на мазнини. Герин – хормон, секретиран в стомаха, който действа като аналог на лептина – повишава апетита, растежа и производството на мазнини.

Достатъчният, спокоен сън позволява на организма да регулира производството на тези два хормона, създавайки баланс на апетита и засищането. По същия начин липсата на сън може да създаде дисбаланс в организма, който увеличава нивата на грелин и понижава нивата на лептин. Това може да ви накара да се чувствате по-гладни през деня. Този дисбаланс, причинен от лишаване от сън, може да доведе до по-висок прием на калории през деня.

Освен това загубата на сън може да повлияе на това как тялото ви реагира на производството на инсулин, хормонът, който регулира нивата на кръвната захар. Това от своя страна може да ви изложи на по-висок риск от диабет, заболяване, което променя начина, по който тялото ви превръща храната в енергия. Затлъстяването се счита за основен предиктор за диабет.

Може ли липсата на сън да ви накара да ядете повече?

Едно скорошно проучване6установи, че частичното лишаване от сън не оказва значително влияние върху разхода на енергия или метаболизма в покой, нито върху количеството изгорени калории, когато тялото ви е в покой. Изследователите обаче отбелязват, че хората, лишени от сън, обикновено консумират по-малко мазнини и протеини, докато приемът на въглехидрати остава в застой.

Въпреки че епидемиологичните проучвания сочат връзка между липсата на сън и затлъстяването, както и връзка между кратката продължителност на съня и високия индекс на телесна маса (ИТМ), изследователите все още не са установили доколко лишаването от сън влияе върху апетита и желанието за храна.

Освен че инхибира здравословното производство на лептин и грелин, липсата на сън може да доведе и до чувство на умора. Хората, които изпитват умора – особено възрастните възрастни – са по-малко склонни да се занимават с физическа активност. Умората може също да повлияе на ИТМ.

Докато е доказано, че продължителността на съня влияе върху апетита и приема на калории, качеството на съня също е от решаващо значение. Тези, които спят лошо, особено жените, са по-склонни да следват по- малко здравословна диета. Това ги излага на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Може ли липсата на сън да ви накара да не ядете?

Не е доказано категорично, че загубата на сън причинява липса на апетит. Въпреки това, някои медицински състояния често се характеризират както с умора, така и с загуба на апетит. Например, различни видове рак – както и някои методи за лечение на рак – могат да причинят загуба на тегло, когато тялото не получава достатъчно хранителни вещества и умора, причинени от загуба на мускулна маса.

Други състояния, които могат да причинят умора и загуба на апетит, включват грип, хранително отравяне, сенна хрема14.и други алергии, фибромиалгия и болест на Crohn. Някои жени също изпитват умора и загуба на апетит по време на предменструалния си цикъл, макар че обратно, някои ще увеличат приема на определени храни.

Ако едновременно изпитвате умора и загуба на апетит, може да има основно медицинско състояние, причиняващо тези симптоми. Говорете с Вашия лекар за възможностите за лечение и не предполагайте, че ядете по-малко, просто защото се чувствате уморени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector