Menu Close

Лишаване от сън и мигрена

Почивката през нощта е от съществено значение както за нашето оцеляване, така и за благосъстоянието ни. Сънят регулира и възстановява много от функциите на тялото, като нашето обучение, памет и имунна система. Сънят също влияе на нашето настроение, както и на нашите органи като мозъка, сърцето и белите дробове. Не е изненадващо, че лишаването от сън може да повлияе негативно на тези системи и да доведе до психически и физически проблеми със здравето. Всъщност мигрената и други видове главоболие са едни от най-разочароващите заболявания, свързани с лишаването от сън.

Какво е лишаване от сън?

За разлика от безсънието, което представлява трудност при падане или задържане на сън, когато иначе има време и среда за сън, лишаването от сън възниква, когато човек няма възможност да заспи достатъчно. Намалените възможности за сън могат да бъдат резултат от няколко бариери, включително професии с продължително или нередовно работно време, злоупотреба с вещества, стрес и безпокойство, лекарства или медицински състояния, които нарушават съня. Някои хора изпитват лишаване от сън, тъй като тези бариери им пречат да отделят достатъчно време за сън. Други имат достатъчно време за сън, но се оказват често събуждащи се през нощта, като по този начин не получават достатъчно спокоен сън. Лишаването от сън е свързано с намалено когнитивно представяне и фокус, прекомерна сънливост през деня, промени в настроението и проблеми с паметта и вземането на решения. Изследванията също свързват лишаването от сън с редица нарушения на главоболието. Уникална сред тях е мигрената, която най-често засяга индивиди при събуждане сутрин.

Какво представляват мигрените?

Мигрената се среща при около 12% от населението на САЩ. Те са повтарящи се главоболия, характеризиращи се с умерена до силна пулсираща или пулсираща болка, която най-често е концентрирана от едната страна на главата. Други често срещани симптоми включват гадене, слабост и чувствителност към светлина и звук.

Мигрената допълнително се категоризира според това дали включва или не аура. Това се отнася за допълнителни симптоми, които могат да се появят преди или по време на мигрена, включително мускулна слабост, изтръпване, зрителни нарушения, загуба на зрение и други неврологични симптоми. Жените са три пъти по-склонни от мъжете да страдат от мигрена, а тези с фамилна анамнеза за мигрена са по-склонни да изпитват мигрена сами.

Лишаването от сън причинява ли мигрена?

Изследванията отдавна са установили връзка между проблемите със съня и разстройствата на главоболието, включително мигрена, главоболие от напрежение и по-рядко срещаното клъстерно главоболие и хипнично главоболие. Въпреки това, тези, които изпитват мигрена, по -често страдат от недостатъчен сън7отколкото тези с други нарушения на главоболието. В допълнение към увеличаването на риска от мигрена, лишаването от сън също показва, че увеличава тежестта и честотата на мигрена.

Как лишаването от сън предизвиква мигрена?

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере напълно връзката между лишаването от сън и мигрената, но те споделят общи мозъчни механизми. Например, хипоталамусът – частта от мозъка, която регулира съня и възбудата – също съдържа неврони, участващи в модулирането на болката. Хипоталамусът съдържа и супрахиазматичното ядро ​​(SCN), което приема сигнали от очите ни и ни помага да съобразим поведението си в съня с външния цикъл на светлина и тъмнина навън. Повреденият SCN може да причини непостоянен дневен сън и да наруши цикъла сън-будност.

Друга ключова част от мозъка, участващ в съня, е епифизната жлеза, която произвежда мелатонин, хормонът, който ни помага да заспим, когато разпознаем промяната между деня и нощта. Ниските нива на мелатонин са свързани с мигрена и клъстерни главоболия, както и събуждане с главоболие.

Могат ли други проблеми със съня да предизвикат мигрена?

Изследванията са установили, че не само твърде малко сън (лишаване от сън), но и твърде много сън (хиперсомния) могат да предизвикат мигрена. Докато спокойният сън може да облекчи симптомите на мигрена, докато те продължават, спането продължително може да влоши проблемите. Терминът „мигрена през уикенда“ често се използва за означаване на мигрена, която често се среща при хора, спящи през уикендите, за да компенсира загубения сън през седмицата.

В отношенията между лишаване от сън и мигрена12също е двупосочна. Това означава, че нарушенията на съня могат да предизвикат мигрена, но мигрената също може да повлияе негативно на съня ни. Мигрената може да ни остави да се чувстваме изтощени и прекалено сънливи, което може да наруши цикъла ни сън-събуждане.

Събудих се с мигрена. Какво мога да направя?

Въпреки че няма лечение за мигрена, има стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите симптомите си. Облекчаващите болката без рецепта, чаша вода или хладна, влажна кърпа на челото ви могат да донесат облекчение. Можете също така да се уверите, че обкръжението ви е тихо, тъмно и спокойно. Ако вашата мигрена е постоянна или тежка, може да искате да говорите с вашия лекар. Доставчик на здравни услуги може да работи с вас, за да разбере симптомите ви, да обсъди вашата медицинска история и да извърши физически или неврологични прегледи, за да изключи други състояния, които могат да повлияят на вашата мигрена. Те могат също да предписват други лекарства, които да помогнат при вашата мигрена.

Как мога да предотвратя бъдещите мигрени?

Ясно е, че взаимодействието между съня и мигрената е едновременно сложно и чувствително. Тъй като твърде малкото и твърде много сън са свързани с мигрена и други разстройства на главоболието, един от най-важните начини за борба с тези проблеми е да се постигне точното количество сън. Насоките на Националната фондация за сън препоръчват на възрастните да спят между 7-8 часа на нощ за оптимално здраве, докато по-младите хора може да се нуждаят от повече сън. Освен това, за да сте сигурни, че спите най-спокойно, е важно да практикувате добра хигиена на съня. Следват само няколко съвета, които могат да ви помогнат да развиете и поддържате здравословен режим на сън.

  • Придържайте се към график : Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори и през уикендите. Поддържането на постоянния график на съня помага да се избегне недостатъчен или прекомерен сън, който може да предизвика мигрена.
  • Избягвайте вещества преди лягане: Алкохолът, никотинът и кофеинът могат да попречат на качеството и консистенцията на съня ви.
  • Почувствайте се удобно: Отделете време да се отпуснете преди лягане, като се включите в успокояващи дейности като четене, медитация или слушане на музика. Уверете се, че стаята ви се поддържа на хладна и комфортна температура, а матракът ви предлага много подкрепа.
  • Изключете осветлението: В допълнение към лампите и горните светлини, светлината, излъчвана от мобилни телефони, таблети, телевизори и други електронни устройства, може да наруши вашия циркаден ритъм и да затрудни заспиването. Най-добре е да изключите тези устройства преди лягане и да се опитате да не ги използвате, докато сте в леглото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector