Menu Close

Лишаване от сън и време за реакция

Времето за реакция се определя като времето, необходимо за реакция на даден стимул, което може да бъде всяко събитие, което е преди реакция. Човешкият мозък е изключително сложен и типичното време, необходимо за физическа реакция на стимул, е около 160 до 190 милисекунди – или малко по-малко от 0,2 секунди. Това е приблизително по едно и също време, за да мига.

Докато физическите ни реакции могат да се случат за миг, зад кулисите мозъкът ни работи чрез поредица от процеси. Например, преди да отговори на бейзбол, хвърлен от стомна, мозъкът на ловеца трябва да разпознае топката, да реши да отговори, след което да изпрати съобщение надолу по гръбначния мозък на ръцете и пръстите си.

Времето за реакция на човек може да варира в зависимост от различни фактори. Някои фактори са извън нашия контрол – като възраст, лява или дясна ръка и дали стимулът е зрителен или слухов. Други фактори, които оказват влияние върху времето за реакция, са под наш контрол, като нивото ни на физическа подготовка, наличието на разсейващи фактори и колко умора изпитваме.

Може ли липсата на сън да повлияе на времето за реакция?

Постигането на достатъчно сън е съществена част както от физическото, така и от психическото здраве. Насоките на Националната фондация за сън показват, че повечето възрастни се нуждаят от между седем и девет часа сън на нощ. За съжаление недоспиването е доста често срещано и данните от Центровете за контрол на заболяванията (CDC) показват, че почти една трета от американците получават по-малко от шест часа сън всяка нощ.

Времето за реакция се увеличава с натрупването на дълг от съня. Това означава, че колкото повече сън губи човек, толкова по-дълго отнема да реагира на стимул. В едно проучване на изследователите беше позволено да спят по пет часа на нощ в продължение на една седмица. В течение на седмицата времето за реакция на участниците непрекъснато се увеличаваше, тъй като те натрупваха дълг на съня и се чувстваха все по-сънливи.

Има няколко хипотези, които се опитват да обяснят причината за увеличеното време за реакция след лишаване от сън. Една хипотеза твърди, че загубата на сън увеличава времето за реакция поради едновременните и конкурентни нужди на тялото. Когато не спим, тялото ни изпитва нужда от сън, необходимост да останем будни и изпълняващи задачи. Тези конкурентни двигатели пречат на вниманието ни от момент на момент, което води до когнитивно увреждане и увеличено време за реакция.

Опасностите от увеличеното време за реакция

Времената за реакция са важни за множество професии и дейности. Увеличеното време за реакция може да повлияе на представянето на спортистите, както и на безопасността и производителността на работниците на смени, медицинските специалисти, студентите, пилотите и всеки друг, чиято работа изисква продължително внимание и бързи рефлекси.

Увеличеното време за реакция е особено опасно, когато човек седне зад волана на автомобила. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата изчислява, че до 6000 смъртни случая всяка година може да се дължат на сънливи шофьори. Шофирането по време на недоспиване може да затрудни по-бързото реагиране на променящите се пътни условия и е свързано с опасни практики като плаване на платно.

Как да тествате времето за реакция

Има няколко начина да тествате времето си за реакция у дома. Въпреки че тези методи не трябва да се използват, за да решите дали сте твърде сънливи, за да шофирате или да правите други задачи, те могат да бъдат забавен начин да тествате времето за реакция при различни условия.

Тестът на владетеля

Този прост тест за време на реакция ви позволява да видите колко време ви отнема да хванете падащ владетел. За да започнете, нека приятел държи линийка на най-високото измерване. Поставете отворения си палец и показалец малко под владетеля, готови да го хванете, когато владетелят падне. След това накарайте приятеля си да пусне владетеля, докато го хващате между палеца и показалеца си възможно най-бързо.

Запишете измерването там, където сте хванали владетеля. Колкото по-ниска е цифрата, толкова по-бързо е уловена линийката и толкова по-голямо е времето за реакция. За забавление сменете позициите с приятеля си и ги оставете да опитат, след което сравнете резултатите си. Можете също така да сравните времето за реакция при различни условия, например със или без фонов шум.

Тестът за психомоторна бдителност

Тестът за психомоторна бдителност (PVT) измерва колко време е необходимо за реакция на визуален стимул. Изображенията се показват на иначе празен екран в произволни моменти и участниците са помолени да докоснат бутон, когато видят изображението. Въпреки че този тест може да бъде трудно да се пресъздаде самостоятелно, има няколко компютърни и смартфон базирани приложения, които ви позволяват да тествате времето за реакция при различни условия.

Подобряване на времето за реакция

Много хора искат да подобрят времето за реакция, за да бъдат по-безопасен шофьор, по-продуктивни на работното си място или по-бързи в реакцията в разговорите. Други, като нови родители, работници на смени и спешни служби, трябва да поддържат бързи времена за реакция при условия, които често изискват от тях да пропуснат съня. Въпреки че тези съвети не могат да заменят пълноценната почивка през нощта, има няколко начина, по които хората могат да подобрят времето си за реакция, както като цяло, така и когато не спят.

  • Подобрете координацията ръка-око: Обучението по координация ръка-око може да подобри времето за реакция и подобренията може да останат дълго след края на тренировката. Опитайте да изберете спорт или дейност, която включва координация ръка-око и да практикувате редовно за най-добри резултати.
  • Имайте предвид алкохола и кофеина: Алкохолът и кофеинът имат противоположни ефекти върху реакционното време. Алкохолът забавя реакционното време, дори при ниски нива, преди човек да се почувства или да действа в нетрезво състояние. Кофеинът, от друга страна, може да подобри времето за реакция. Въпреки че кофеинът може да помогне временно да увеличи времето за реакция, не забравяйте, че той също може да попречи на съня, ако се използва твърде близо до лягане.
  • Опитайте медитация или дълбоко дишане: Изследванията показват, че медитацията може да подобри времето за реакция, дори при хора, които са лишени от сън. Бавното, дълбоко дишане показва подобни ползи. Опитайте да практикувате дълбоко дишане или медитация преди дейности, които изискват бързи времена за реакция.
  • Подобрете съня си: Тъй като загубата на сън може да има толкова драматични ефекти върху времето за реакция, уверете се, че получавате последователна, качествена почивка. Ако имате проблеми със съня, които ви пречат да получите останалото, от което се нуждаете, опитайте няколко от нашите съвети за подобряване на съня ви.

Подобряване на съня

Подобряването на хигиената на съня е чудесна първа стъпка към това да се почувствате по-отпочинали и да подобрите времето за реакция. Хигиената на съня означава включване на практики, които насърчават по-добрия сън, като същевременно намаляват практиките, които правят съня по-предизвикателен. Ето няколко съвета за подобряване на хигиената на съня.

  • Излезте навън и бъдете активни: Получаването на достатъчно дневна светлина и физическа активност са две жизненоважни стъпки за подобряване на хигиената на съня. Както слънчевата светлина, така и упражненията спомагат за синхронизирането на цикъла сън-събуждане, важен циркаден ритъм.
  • Бъдете последователни: Установете нощна рутина и я поддържайте последователна. Опитайте да създадете поръчка за вашата вечер, като първо да се изкъпете, след това да измиете зъбите си, след това да облечете пижамата си. Спазването на една и съща рутина всяка вечер може да помогне на ума и тялото ви да се отпуснат и да разберете, че е време за сън.
  • Подобрете средата на съня си: Изберете разумно време преди лягане (може би 30-90 минути), за да изключите или заглушите всички разсейващи фактори, особено електрониката като вашия телевизор и мобилен телефон. Намерете вместо това успокояваща дейност, като упражнения за разтягане, четене или релаксация.
  • Разберете ролята на диетата: Пиенето на кафе или яденето на голямо хранене твърде късно вечерта може да наруши съня. Алкохолът може да улесни първоначалното заспиване, но може да наруши съня по-късно през нощта. Опитайте се да ограничите алкохола и кофеина, особено вечер.
  • Говорете с Вашия лекар: Ако имате постоянни затруднения с достатъчно сън, важно е да говорите с медицински специалист. Лекарите, специалистите по сън и дори консултантите по психично здраве са обучени да помагат при намирането и лечението на проблеми, които засягат съня ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector