Menu Close

Лишаване от сън

Почти всеки се е сблъсквал с чувство, подобно на зомби, след нощ на минимален или никакъв сън. Дори само след една нощ без достатъчно почивка, можем да се чувстваме сънливи през деня със забавено мислене, липса на енергия и раздразнително настроение.

Лишаването от сън е, когато не получите съня, от който се нуждаете, и се изчислява, че засяга около една трета от възрастните американци, проблем, който само се е влошил през последните години.

Липсата на сън пряко влияе върху това как мислим и чувстваме. Докато краткосрочните въздействия са по-забележими, хроничното лишаване от сън може да увеличи дългосрочния риск от проблеми с физическото и психическото здраве.

За да избегнете тези проблеми, е важно да избягвате лишаването от сън. Разбирането на това състояние, включително неговите причини, симптоми, диагностика и лечение, може да ви постави в по-добра позиция, за да сте сигурни, че получавате съня, от който се нуждаете.

Какво е лишаване от сън?

Терминът лишаване от сън се отнася до получаване на по-малко от необходимото количество сън, което за възрастни варира от седем до девет часа сън на нощ. Децата и тийнейджърите се нуждаят от дори повече сън през нощта, отколкото възрастните.

Всички определения на лишаването от сън еднакви ли са?

В медицината за сън лишаването от сън се определя въз основа на продължителността на съня, което е общото количество време, което човек прекарва в сън. В действителност обаче да си добре отпочинал е нещо повече от това колко часа спиш. В резултат на това термините дефицит на сън или недостатъчност на съня се използват по-често, за да опишат фактори, които намаляват количеството и / или качеството на съня и не позволяват на човек да се събужда освежен.

По този начин дефицитът на сън има по-широко приложение. Например, човек, който спи общо осем часа, но с много събуждания, които фрагментират съня им, може да има недостатъчен сън, въпреки че техническата продължителност на съня технически отговаря на препоръчаното количество.

Тази терминология може да се различава от всекидневния разговор, в който терминът лишаване от сън може да се използва с по-широко значение, което се отнася до лош сън като цяло, а не само до обща продължителност на съня.

Дори в медицинската област проучванията могат да използват различни технически дефиниции за лишаване от сън, тъй като някои го класифицират като седем часа сън или по-малко, докато други използват шест часа като прекъсване.

 Има ли различни видове лишаване от сън?

Лишаването от сън и недостатъчността на съня могат да бъдат категоризирани по различни начини в зависимост от обстоятелствата на човека.

  • Острото лишаване от сън се отнася за кратък период, обикновено няколко дни или по-малко, когато човек има значително намаляване на времето за сън.
  • Хроничното лишаване от сън, известно още като синдром на недостатъчен сън, се определя от Американската академия по медицина на съня като съкратен сън, който продължава три месеца или повече.
  • Хроничният дефицит на сън или недостатъчният сън може да опише продължаващо лишаване от сън, както и лош сън, който се случва поради фрагментация на съня или други смущения.

 Различаването на съня различава ли се от безсънието?

Докато безсънието и лишаването от сън включват липса на достатъчно сън, много експерти в науката за съня правят разлика между тях. Хората с безсъние имат проблеми със съня, дори когато имат достатъчно време за сън. От друга страна, хората с лишаване от сън нямат достатъчно време, отделено за сън в резултат на избор на поведение или ежедневни задължения.

Илюстрация на тази разлика е, че хората, които са лишени от сън поради натоварен работен график, обикновено нямат проблеми да спят по-дълго през уикендите, за да се опитат да „наваксат” съня си. Някой с безсъние обаче все още се бори да заспи, въпреки че има възможност да го направи.

Може да има значително припокриване между начина на описване на лишаването от сън и безсънието, но пациентите трябва да са наясно, че техният лекар или специалист по сън може да използва по-конкретни определения.

Какво причинява лишаване от сън?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector