Menu Close

Връзката между съня и работата

Американците прекарват много време на работа. В допълнение към работния ден, който е средно 9,5 часа, анкетата „Сън в Америка“ от 2008 г. установява, че американците прекарват повече от четири допълнителни часа работа вкъщи всяка седмица. За съжаление, повече работа често се равнява на по-малко сън. Същото проучване установи, че времето за сън на респондентите е намалено с час и половина през работните дни, в сравнение със съня им в неработни дни.

Докато работните графици и стресът могат да повлияят на съня, важи и обратното. Ако някога сте кимали на бюрото си или по време на важна среща, знаете, че загубата на сън може да има вредно въздействие върху работата. Лишаването от сън може да ви накара да се чувствате уморени, по-малко креативни и да затрудни оставането на фокус върху важни проекти.

Пожертването на съня за работа, а след това да работите повече, за да компенсирате загубената производителност, може да се превърне в изтощителен цикъл. За щастие, разбирането на връзките между съня и работата може да даде възможност на хората със знанията, необходими за прекратяване на този модел. Създаването на граница между работата и домашния живот може да бъде предизвикателство в началото, но това е важна стъпка към по-добър сън и по-последователно изпълнение на работата.

Как може да повлияе сънят?

Сънят поддържа почти всяка система в тялото. Когато заспим, очите ни се затварят, дишането се забавя и мускулите постепенно се отпускат. Невроните в мозъка преминават в спящо състояние, започвайки безбройните биологични процеси, които освежават тялото и ума ни. Подмладяването, осигурено от съня, е жизненоважно за нашата сърдечно-съдова и имунна система, както и способността ни да мислим ясно, да научим нова информация и да управляваме емоциите си.

Не е тайна, че американците са хронично недоспали. Докато Националната фондация за сън препоръчва на повечето възрастни да се нуждаят от около 7 до 9 часа сън, почти една трета от американците получават по-малко от 6 часа сън всяка нощ според Центровете за контрол на заболяванията (CDC). Тази умора неизбежно кърви на работното място и проучване от 2007 г. на американски работници установи, че почти 38% от служителите са изпитвали умора, докато са били на работа през предходните две седмици.

Опитът да работите по време на недоспиване може значително да повлияе на работата. Без достатъчно сън процесите в тялото работят неоптимално. Невроните в мозъка се претоварват, затруднявайки мисленето, забавяйки физическите реакции и оставяйки хората да се чувстват емоционално изтощени. Тези краткосрочни странични ефекти от лишаването от сън могат да предизвикат хаос в работата през деня. Хроничното лишаване от сън може да има още по-драстични последици, включително повишен риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, когнитивен спад и деменция.

Ефектите от загубата на сън

Загубата на сън може да направи по-предизвикателно поддържането на фокус, внимание и бдителност. Чувството на сънливост и опитите да останете будни отнемат много умствена енергия, което затруднява фокусирането върху дългите задачи и тези, които изискват концентрация. Това намаляване на фокуса може да е свързано с въздействието на микроспалите, които са моментни (0,5 до 15 секунди) епизоди на неотзивчивост, които причиняват пропуски във вниманието.

Хората, които са лишени от сън, също са по-склонни да правят грешки и пропуски, отчасти поради увеличеното време за реакция. Това означава, че уморените служители отнемат повече време, за да реагират в критични ситуации и е по-вероятно да сгрешат. При някои професии нарушеното време за реакция може да означава пропускане на важно телефонно обаждане или липса на бърз отговор в разговора. В други професии – като лекари, първи реагиращи и шофьори – бавното време за реакция може да бъде разликата между живота и смъртта.

Работата по време на недоспиване може да накара хората да се чувстват по- раздразнителни, ядосани и уязвими на стрес. В стресови или негативни ситуации емоционалните реакции се усилват, което води до прекомерна реакция в неподходящо време. Стресът и раздразнителността, усетени по време на работния ден, могат да се пренесат в домашния живот, което затруднява заспиването. С течение на времето хроничната загуба на сън увеличава риска от по-сериозни психични заболявания, като тревожност и депресия, които могат да направят продуктивността на работното място още по-предизвикателна.

Икономическото въздействие на лишаването от сън

Умората има огромно икономическо въздействие, което струва на работодателите милиарди долари годишно. Смята се, че намаляването на производителността, мотивацията и разходите за здравеопазване, свързани с умората, струват на отделните работодатели около $ 1 967 годишно на служител. Когато тези загуби в производителността се добавят, умората при работа струва на американските компании около 136,4 милиарда долара годишно.

Размиване на границата между работа и дом

Повишената свързаност улесни от всякога работата извън офиса, често размивайки границата между това да сте на работа и да сте у дома. Без достатъчна граница между професионалния и домашния живот, хората могат да жертват лични нужди, за да изпълняват повече работни задачи. Всъщност изследванията показват, че възможността да се откъснете психологически от работата след излизане от работа намалява негативните ефекти от свързания с работата стрес.

Много работни места размиват границата между професионалния и домашния живот, било поради високите изисквания към служителите, било поради естеството на самата работа. Лекарите, дежурните работници и служителите от дома често са на разположение денонощно по имейл, текстови или незабавни съобщения. От индустриалните работници, медицински сестри, пилоти и други работници на смени често се изисква да работят в моменти, които се припокриват с нормален период на сън, което понякога води до нарушения на съня като разстройство на работа на смени.

Лишаването от сън може да засегне всички служители и дори е свързано с няколко скандални аварии на работното място, включително ядрената катастрофа в Чернобил, разлива на петрол Exxon Valdez и трагедията на космическата совалка Challenger Познавайки рисковете от загуба на сън при изпълнение на работата, за хората от всички области е важно да намерят начини да получат последователен, качествен сън.

Подобряване на изпълнението на работата

Ако загубата на сън ви кара да бъдете прекалено уморени на работа, може би е време да направите някои промени. Получаването на последователен, качествен сън може да ви помогне да се представите по-добре на работа, да намалите времето за реакция и да се чувствате по-мотивирани през деня. Ето няколко съвета, за да започнете да подобрявате работата си, като приоритизирате съня си.

  • Преоценете приоритетите си: Обичайно е да жертвате съня, за да завършите работа, да гледате телевизия или да общувате. Помислете за начините, по които обосновавате да останете будни след лягане и се запитайте дали тези дейности наистина си струват страничните ефекти, свързани с лишаването от сън. Ако редовно приоритизирате други дейности пред съня, може би е време да преоцените приоритетите си и да създадете по-голяма граница между работното време и личното време.
  • Намерете малко Wiggle Room: Ако вашият работен график ви кара да губите сън, може да е полезно да обсъдите този въпрос с вашия шеф, вашия синдикат или отдела за човешки ресурси на вашата компания. Изследванията показват, че разрешаването на психологическо откъсване след работно време и подпомагането на нуждите на служителите от постоянен сън носи дивиденти чрез подобряване на концентрацията и производителността по време на работния ден.
  • Бъдете реалисти: Не всеки може да промени работния си график и много хора трябва да работят на смени, които противоречат на идеалния им цикъл сън-будност. Ако не можете да намерите място за размахване в работния си график, помислете за някои съвети да останете будни по време на нощни смени.
  • Подобрете хигиената на съня си: Хигиената на съня е свързана с насърчаване на добри навици, които насърчават спокоен сън. Направете персонализиран план за оптимизиране на обстановката на вашата спалня, забиване на постоянен график на съня, фина настройка на режима за лягане и елиминиране на ежедневните навици, които затрудняват съня.
  • Говорете с Вашия лекар: Лекарите и специалистите по сън имат опит в подпомагането на хора, които имат проблеми със съня. Вашият лекар може да ви помогне да създадете план за подобряване на съня и да предложи персонализирани съвети за управление на умората, свързана с работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector