Menu Close

Как се изчислява качеството на съня?

Макар да е известно, че качеството на съня е важно за цялостното здраве, няма едно определение за качеството на съня, зададено от експертите по съня. Вместо това качеството на съня често се определя от самите траверси. Това, което прави съня „качествен“, варира в широки граници, тъй като всеки има различен начин на живот, навици и нужди. Има много последователни фактори, които спящите отчитат, когато оценяват дали получават качествен сън, включително нарушения на съня, обстановка в спалнята и навици през деня. Дневните преживявания, като чувството за отмора и възстановяване след събуждане, също влияят върху това дали някой чувства, че е имал качествен сън.

Качеството на съня и количеството на съня обаче не са пряко свързани. С други думи, хората могат да спят дълго време, но това може да бъде нарушен сън и следователно не се счита за качествен сън. Въпреки че качеството и количеството на съня са различни мерки, и двете се влияят от хигиената на съня.

Защо качеството на съня е важно?

Качеството на съня е важно по ред причини. Подобно на дишането, храненето и пиенето, сънят е съществена човешка нужда. Това влияе върху способността на човек да се чувства отпочинал и енергизиран за следващия ден и намалява сънливостта през деня. Качественият сън поддържа психическото и физическото здраве и допринася за цялостното качество на живот.

Сънят също допринася за човешкия растеж. Поради тази причина бебетата, децата и тийнейджърите се нуждаят от повече сън, отколкото възрастните. Хората от всички възрасти се нуждаят от сън, за да предотвратят заболяване или да се възстановят от заболяване или нараняване.

Лошото качество на съня и липсата на сън могат да имат много негативни ефекти. Те могат да бъдат физиологични, включително повишен риск от инсулт, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Отрицателните ефекти могат да бъдат и психологически, като повишена раздразнителност или развитие на тревожност или депресия.

Липсата на качествен сън може дори да повлияе на вашата безопасност или безопасността на другите. Например шофирането, докато е лишено от сън, може да доведе до инцидент, нараняване или дори смърт.

Какви фактори влияят върху качеството на съня?

Неспазването на добра хигиена на съня може да повлияе на качеството на съня. Някои други често срещани фактори са:

  • Нарушения на психичното здраве. Депресията и тревожните разстройства са често срещани при хора, които имат безсъние. Това може да доведе до състезателни мисли през нощта или невъзможност да се отпуснете и да спите добре.

Други фактори, като диета, упражнения през деня, пътувания и други болки или заболявания, могат да повлияят на качеството на съня ви.

Как можете да изчислите качеството на съня си у дома?

За да изчислите качеството на съня си у дома, можете да започнете, като отговорите на някои основни въпроси относно вашите навици на сън.

Колко време ви отнема да заспите?

Докато времето, необходимо на някой да заспи, може да варира, редовно отнемането на повече от 30 минути, за да заспи, е показател за лош сън в индекса за тежест на безсънието.

Колко време спите в леглото?

Хората, които прекарват по-малко от 85% от времето си в леглото, без да спят, имат лоша ефективност на съня.

Колко често се събуждате по време на сън? за колко дълго?

За качествен сън трябва да отнеме по-малко от 20 минути, за да заспите отново.

Трябва също да обмислите въпроси относно вашите навици за събуждане и през деня, включително:

  • Имате ли затруднения със ставането сутрин?
  • Имате ли затруднения да останете будни или да се концентрирате през деня?
  • Дрямате ли или често ви дреме?

Често е полезно да си водите дневник на съня, за да отговорите на тези въпроси и да записвате съня си, след като се събудите всяка сутрин, и да записвате навиците и дейностите си в деня преди лягане. Дневникът на съня може да ви помогне да идентифицирате фактори, които лично влияят на съня ви. След това можете да направите корекции на навиците си, ако е възможно, или да споделите наблюденията си с Вашия лекар за професионално ориентиране.

Как професионалистите оценяват качеството на съня?

Ако чувствате, че не получавате качествен сън, не сте сами. За да сте сигурни, че получавате качествен сън, можете да създадете среда, благоприятна за съня, да практикувате добри дневни навици и да прилагате други стратегии за здравословен сън.

Ако затрудненията Ви с постигането на качествен сън продължават, консултирайте се с Вашия лекар за допълнителни стратегии. Професионалистите могат да оценят качеството на съня чрез изследвания на съня и инструменти като Питсбъргския качествен индекс на съня (PSQI). PSQI е поредица от въпроси относно поведението, свързано със съня, и се използва както в клинични, така и в изследователски настройки. Пациентите предоставят самооценяващи се отговори на въпроси в седем категории11., включително качество на съня, нарушения на съня и дневна дисфункция. Професионалистите оценяват отговорите на въпросите и определят следващите стъпки за подобряване на качеството на съня на пациента.

Тестовете за сън може да са необходими, ако има съмнения за нарушения на съня като сънна апнея или нарколепсия. Често срещан тест е полисомнографията, при която пациентите се наблюдават за една нощ в лаборатория за сън. Други тестове са множество тестове за латентност на съня, при които се измерва способността на пациента да заспи, поддържането на теста за будност, за да се определи тежестта на сънливостта през деня и други оценки на черния дроб, сърцето и белите дробове.

Тъй като обаче качеството на съня се оценява до голяма степен, тези тестове не могат изрично да измерват качеството на съня, който пациентът има. Вместо това тези тестове предоставят данни и наблюдения за самия сън и могат да разкрият всякакви нередности в поведението на съня, които може да допринесат за цялостното лошо качество на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector