Menu Close

Дрямка

Дрямката е кратък период на сън, който обикновено се прави през деня. Една трета от възрастните американци дремят. Мнозина се кълнат в дрямка като ефективен начин да се отпуснете и да се заредите, докато други смятат, че дременето не е полезно и нарушава съня им.

Не всички дрямки са създадени еднакво и много фактори влияят колко полезни могат да бъдат дрямките. Разбирайки ролята на дременето, можете да се научите да правите ефективна дрямка, която поддържа вътрешния часовник на тялото ви и поддържа енергийното ви ниво през целия ден.

Видове дрямка

Дрямките могат да бъдат категоризирани в зависимост от функцията, която изпълняват. Мисленето за това, което се надявате да спечелите от дрямка, е една част от това да направите дрямката да работи за вас.

  • Дрямка за възстановяване : Лишаването от сън може да ви накара да се чувствате уморени на следващия ден. Ако сте закъснели късно или сте прекъснали съня една нощ, може да подремнете на следващия ден, за да компенсирате загубата на сън.
  • Профилактична дрямка : Този тип дрямка се взема в подготовка за загуба на сън. Например работниците в нощната смяна могат да планират дрямка преди и по време на смяната си, за да предотвратят сънливост и да останат нащрек, докато работят.
  • Апетитна дрямка : Апетитната дрямка се прави, за да се насладите на дрямката. Дрямката може да бъде релаксираща и може да подобри настроението и нивото на енергия при събуждане.
  • Дремка за изпълнение : Децата имат по- голяма нужда от сън от възрастните. Дрямките за изпълнение често са насрочени за дните на кърмачета и малки деца и могат да възникнат спонтанно при деца от всички възрасти.
  • Основна дрямка : Когато сте болни, имате по-голяма нужда от сън. Това е така, защото вашата имунна система създава отговор за борба с инфекцията или насърчаване на изцелението, а това изисква допълнителна енергия. Дрямките, взети по време на заболяване, се считат за съществени.

Колко дълго да дрем?

Един важен фактор, отговорен за различните ефекти на дременето, е тяхната продължителност. Всеки път, когато заспим, започваме да се движим през поредица от етапи на сън. Изследователите установяват, че петминутният сън е твърде кратък, за да премине достатъчно дълбоко през етапите на съня, за да доведе до забележителна полза. От друга страна, сънят в продължение на 30 минути или повече дава на тялото достатъчно време за навлизане в дълбок (бавен вълнен) сън. Прекалената дрямка обаче или събуждането от бавен вълнен сън може да ви накара да се чувствате мръсни до един час. Този период на сънливост се нарича още „инерция на съня“.

Предвид тези съображения, най-добрата продължителност на дрямката в повечето ситуации е тази, която е достатъчно дълга, за да бъде освежаваща, но не толкова дълга, че да се получи инерция на съня. Дрямките с продължителност от 10 до 20 минути се считат за идеалната продължителност. Понякога те се наричат ​​„дрямка“, тъй като те осигуряват ползи за възстановяване, без да остават в съня да се чувстват сънливи след това.

Изключения от това включват същественото сънливост при болни, които често са по-дълги, защото телата ни изискват повече сън, когато се справят с болест. Също така, дременето при деца не трябва да се ограничава до 20 минути, тъй като децата имат по-високи изисквания за сън от възрастните.

Ако сте здрав възрастен и искате да подремнете по-дълго, не го правете точно преди да е необходимо да сте нащрек. Имайте предвид, че дременето през деня може да попречи на нощния ви сън.

Дрямките полезни ли са за вас?

Дремането може да бъде полезно или вредно в зависимост от няколко различни фактора, като възрастта, времето и продължителността на дрямката и причината за дрямката. За да извлечете максимална полза от дрямката, е важно да научите как всеки от тези фактори влияе върху въздействието на дрямката.

Ползи от Napping

Хомеостатичното задвижване на съня е техническият термин за чувството за натиск за сън. Синоним е на глада, който изпитваме към храната, колкото по-дълго е след последното ни хранене. Когато се събудим от добър нощен сън, вашето хомеостатично шофиране е ниско. Налягането бавно се увеличава през целия ден до лягане, когато се чувстваме сънливи. Спането през нощта намалява налягането в съня и след това цикълът започва отново на следващия ден.

Дрямката през деня намалява хомеостатичния сън, което може да ни помогне да се чувстваме по-будни и да се представяме по-добре. В резултат на това дременето може да помогне при:

Дрямките също играят специална роля за шофьорите. Шофирането в сънливо състояние е опасно за вас, вашите пътници и другите на пътя. Сънливите шофьори участват в стотици хиляди автомобилни катастрофи9в САЩ всяка година. За да се противопостави на това, Националната администрация за безопасност на движението по пътищата10препоръчва първо да вземете адекватни количества сън (7-8 часа) всяка вечер. Преди дълго шофиране, наспийте се добре. Ако започнете да се чувствате сънливи по време на шофиране, Националната администрация за безопасност на движението по пътищата препоръчва да пиете кофеин и да спрете безопасно за 20-минутна дрямка. Това обаче не е дългосрочно решение, тъй като е известно, че дременето и кофеинът повишават бдителността само за кратък период от време.

Работата на смени е всеки работен график, който попада извън часовете от 7 ч. Сутринта и 18 ч. Работата на смени е свързана с повишен риск от последици за здравето и нараняване поради загуба на сън и нарушения на циркадния ритъм. Планираната дрямка подобрява бдителността и времето за реакция при работниците на смени.

Вредата от дременето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector