Menu Close

Релаксационни упражнения за подпомагане на заспиването

Проблемите със заспиването са често срещано преживяване. Всъщност изследванията показват, че почти една трета от възрастните изпитват хронично безсъние, нарушение на съня, характеризиращо се с постоянни трудности при падане или задържане на сън. За тези от нас обаче без безсъние, мятането в леглото след стресиращ ден може да бъде познато преживяване.

Стресът и безпокойството често са виновни за проблемите със съня. По време на периоди на напрежение тялото активира естествената си реакция на стрес, започвайки с каскада от хормони, които ни карат да се чувстваме по-бдителни и предизвикват допълнителни физиологични промени. Дишането ни става по-бързо и повърхностно, пулсът и кръвното налягане се увеличават, а храносмилането се забавя.

Когато реакцията на стреса на тялото ни се активира, може да бъде изключително трудно да паднем и да останем заспали. За щастие изследванията показват, че има начин да изключим реакцията на стрес. Чрез активирането на друг естествен процес, наречен реакция на релаксация, можем да успокоим ума, да отпуснем тялото и да си помогнем да заспим естествено.

Релаксационни упражнения за подпомагане на заспиването

Има безброй начини да активираме реакцията на тялото ни за релаксация, но целта винаги е една и съща. Тези упражнения понижават сърдечната честота и кръвното налягане, забавят и задълбочават дишането и създават повишено чувство за благополучие. Изследванията показват, че тези промени ни помагат да заспим, демонстрирайки, че техниките за релаксация могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Съвети за изпробване на упражнения за релаксация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector