Menu Close

По-добър сън при работа от разстояние

Отдалечената работа придобива популярност от няколко десетилетия, като приблизително 3% от работната сила в САЩ работи донякъде от дома през 2017 г. Пандемията COVID-19 стимулира още по-бърз преход към работа от разстояние, когато допълнителни 35%2 от населението премина от пътуване до работа към работа от разстояние.

Работата от вкъщи може да е тук, за да остане. Проучване, проведено от Pew Research Center през октомври 2020 г., установи, че сред хората с работа, която може да се свърши от вкъщи, над 50% са заявили, че биха искали да продължат да работят в мрежа, след като пандемията приключи.

Дистанционната работа предлага много предимства, включително по-голяма гъвкавост с работното време и по-малко време и пари, изразходвани за пътуване до работното място. Въпреки това, работата от разстояние също оспорва границата между работата и личния живот и внасянето на работа в спалнята може да има сериозни последици за съня.

Балансиране на отдалечена работа и личен живот

Преходът към здравословен баланс между професионален и личен живот може да не се случи за една нощ. С някои корекции обаче може да откриете, че можете да се възползвате от предимствата както на офиса, така и на дома, докато работите отдалечено. Някои съвети включват:

 • Намерете заместител за пътуването си до работа : Приемете някои стратегии, за да научите мозъка си, когато работите и когато се отпускате. Например в началото на работния ден може да си оправите леглото, да вземете душ и да се преоблечете в работно облекло. В края на работния ден може да ви помогне да приберете компютъра и работните си материали.
 • Направете си график : За да не оставите работата да поеме, задайте ясни насоки и планирайте деня за упражнения, подходящо хранене и лично време.
 • Поддържайте редовно време за лягане : Ако не харесвате времевата рамка от девет до пет, отдалечената работа може да предостави възможност да приемете график, който ви се струва по-естествен. Само имайте предвид, че ще спите по-добре, ако заспите и се събуждате по едно и също време всеки ден.
 • Определете работно време : Обяснете на семейството си, че може да не сте на разположение в определени часове, защото трябва да работите. По същия начин поставете ограничения с колегите да не посягате на семейното време и се старайте да не проверявате имейли след работно време.
 • Правете почивки : Подобно на това, когато работите в офиса, правете от време на време мини-почивка, за да си направите чаша чай, да си побъбрите със семейството или да направите кратка разходка. Тези почивки могат да ви помогнат да останете активни и да дадете почивка на очите си от екрана на компютъра.
 • Бъдете здрави : Яденето на здравословна диета и редовните упражнения са полезни за вашия сън и производителност.
 • Практикувайте самообслужване : Ако се чувствате самотни или стресирани, обърнете се към вашата мрежа за поддръжка и използвайте внимателност или други техники за релаксация, за да останете на земята.

Ако се мъчите да се адаптирате към работа от разстояние, може да откриете, че помага да се определи ясно физическо разграничение между вашето работно пространство и вашето лично пространство.

Създаване на вашия домашен офис

При създаването на пространство за работа от дома има няколко съображения, които трябва да се вземат предвид:

 • Изберете спокойно място : В идеалния случай ще имате удобно и отделено работно пространство от останалата част от къщата. Ако споделяте пространство с други хора, помислете дали да определите работното си място със завеса или разделител на стая.
 • Фактор в ергономичността : Настройте стола, бюрото и монитора на компютъра си на удобна височина. Помислете за инвестиране в стойка за клавиатура, мишка и лаптоп, за да намалите напрежението в шията от гледането на вашия лаптоп.
 • Търсете тихо : Минимизирайте разсейването, като изключите телевизора, известията по телефона и други звуци. Ако ви притеснява шумът от други членове на домакинството, може да се концентрирате по-добре със слушалки или тапи за уши.
 • Поддържайте работното пространство чист : Намалете стреса, като изчистите бъркотията и поддържате чисто, организирано бюро.
 • Възползвайте се от естествената светлина : Наличието на правилно осветено работно място може да помогне за намаляване на напрежението в очите и да ви държи нащрек. Ако имате достъп до прозорец и слънце, естествената светлина може да повиши настроението ви през деня и да ви помогне да заспите през нощта.

Използването на спалнята ви като офис обикновено не се препоръчва при работа от вкъщи. Работата в спалнята установява нездравословни връзки между вашето легло и работа, което затруднява психическото разединяване, когато се опитвате да заспите. Освен това леглото не е точно ергономично работно пространство.

Ако обаче живеете в студио или общо домакинство, може да се наложи да работите в спалнята си.

Съвети за по-добър сън, когато работите от спалнята си

Ако вашата спалня е единственото място за отдалечена работа, следвайте тези съвети, за да сведете до минимум въздействието върху съня си:

 • Не работете в леглото : Колкото повече време прекарвате в леглото буден, толкова по-трудно може да бъде мозъкът ви да се изключи през нощта. Ако ви липсва място, помислете за повторно присвояване на рафт от килера, за да направите изправено бюро. Пренареждането на мебелите на спалнята ви в работно и домашно пространство също може да ви помогне да очертаете граница между двете.
 • Правете почивки в друга стая : Поглезете се с промяна на обстановката, като си правите почивки в друга стая или се разхождате.
 • Изключете екраните един час преди лягане: Електронните устройства с подсветка на екраните излъчват синя светлина, която пречи на съня, поради което специалистите по сън препоръчват да се пази технологията извън спалнята. Ако трябва да внесете работа в спалнята, опитайте се да спрете да работите поне един час преди лягане и да преминете към не-екранна дейност, като четене на книга или слушане на музика.
 • Следвайте рутинна програма за лягане : Завършете се с обикновена рутинна програма за лягане, която може да включва миене на зъбите, преобличане в пижама и релаксиране с книга или музика.
 • Практикувайте здравословна хигиена на съня : Когато спалнята ви се удвои като офис, особено важно е да оптимизирате спалнята си за сън през нощта. Предприемете стъпки, за да създадете обстановка за спалня, която е успокояваща и удобна. Това може да включва понижаване на термостата и минимизиране на всякакъв шум или разсейване.

Сънят и работата от вкъщи не трябва да са несъвместими. Чрез прилагане на някои креативни идеи за работа от дома, можете да поддържате здравословна хигиена на съня и да се настроите да бъдете по-продуктивни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector