Menu Close

Удовлетвореност от съня и нива на енергия

Сънят е също толкова важен за нашето тяло, колкото и другите основни функции за оцеляване като хранене, пиене и дишане. Сънят е необходим по редица причини, включително енергоспестяване, възстановяване на тъканите и когнитивните ни функции, регулиране на емоциите и имунно здраве.

Много от възстановителните функции на съня са специално свързани с не-REM сън, който е етапът на дълбок сън, който ни кара да се чувстваме освежени и нащрек. Тялото има множество системи, регулиращи цикъла ни сън-будност и нашето пътуване през цикъла на етапите на съня. Тези процеси работят заедно, за да гарантират, че получаваме дълбок, спокоен сън и имаме енергия през целия ден.

Изборът на начин на живот, като решенията, които вземаме във връзка с нашата диета и упражнения, може да повлияе на тези системи за добро или за лошо. Например, висококалоричната диета може да наруши циркадните ритми, а липсата на хранителни вещества като калций, магнезий и витамин D може да повлияе негативно на продължителността на съня. За разлика от това, здравословното поведение като физически упражнения допринася за по-добро качество на съня и повишена енергия.

Удовлетворението от съня, което се отнася до субективното възприемане на качеството на съня, също може да повлияе на нивата на енергия. Едно проучване установи, че по-лошото субективно качество на съня предсказва умората на следващия ден при лица със синдром на хронична умора.

Въпреки че няма заместител на пълноценната почивка през нощта, има няколко неща, които можете да имате предвид, за да сте сигурни, че ще получите спокоен сън, за да се чувствате удовлетворени и да ви даде необходимата енергия.

Как сънят ви дава енергия?

Една от известните теории за функцията на съня твърди, че сънят служи за запазване и възстановяване на енергията. От въвеждането на тази теория, изследванията изследват ролята на две химикали по-специално – гликоген и аденозин. Гликогенът участва в съхраняването на енергия в мозъка и е доказано, че нивата на гликоген намаляват по време на будност. Лишаването от сън също е свързано с намалени нива на гликоген и нивата на гликоген се възстановяват по време на сън. Аденозинът, от друга страна, се натрупва по време на будните часове и насърчава сънливостта. Предполага се, че намаляването на гликогена, докато сме будни, води до натрупване на аденозин, който от своя страна ни помага да спим и да възстановим изгубения гликоген. Този тип обратна връзка, включваща химикали, които регулират цикъла сън-събуждане, е известен като хомеостаза на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector