Menu Close

Спяща изправена

Спането в изправено положение – или в някои случаи изправяне – е често срещана практика в цялото животинско царство. Въпреки това, хората често се борят с изправен сън в случаи, когато това положение е необходимо, като дремене в самолети или по време на дълги разходки с кола. Това отчасти може да се отдаде на начина, по който телата ни се отпускат и губят мускулен тонус по време на определени етапи от нормалния цикъл на съня.

Освен това, прекалено дългото изправяне може да увеличи риска от дълбока венозна тромбоза (DVT), потенциално фатално медицинско състояние. Ако трябва да спите изправени, има определени мерки, които можете да предприемете, за да предотвратите DVT и да осигурите достатъчно количество почивка.

Здравословно ли е да спиш седнал изправен?

Спането изправено не е нито по същество здравословно, нито нездравословно. Докато можете да си почивате удобно и да спите достатъчно, изправената позиция може да е най-добрият вариант. Някои хора живеят с медицински състояния, които правят седенето по-удобно за спане. Те включват морбидно затлъстяване и хронична обструктивна белодробна болест.

Някои хора също могат да се чувстват по-удобно да спят в кресло. „Имах редица пациенти с физическа терапия, след като различни операции на рамото ми казваха, че сънят в легнало положение е единственият начин да се чувстват удобно“, казва д-р Джени Ийо, доктор по физикална терапия и член на медицинската служба SleepFoundation.org панел за преглед. „Мисля, че това вероятно се дължи на факта, че докато спите в кресло, е по-трудно да се преобърнете настрани, което може да причини много болка на постоперативните пациенти в рамото.“

Въпреки това, д-р Ийо подчертава, че изправеният сън трябва да бъде временна мярка, докато пациентът не може да спи спокойно в леглото. Тя добавя, че пациентите трябва да се консултират с техния лекар или физиотерапевт относно промяната в позата, преди да се върнат обратно в леглото си.

Практиката да се спи изправено е по-разпространена в определени културни групи. Например, Би Би Си профилира будистки отстъпление в Шотландия3, по време на която монасите са спали изправени всяка нощ за период до четири години.

Тези групи обаче са изключение, тъй като на повечето хора им е трудно да спят изправени поради простата механика на нашите цикли на сън. Здравословният цикъл се състои от четири различни етапа на сън. По време на четвъртия етап, известен като бързо движение на очите (REM), ще изпитате загуба на мускулен тонус, поради което ръцете и краката се чувстват парализирани. Това ви пречи да действате по отношение на сънища, които се случват предимно по време на сън в REM.

Тази временна парализа също прави спането в изправено положение по-малко удобно в сравнение със спането на ниска страна, на гърба или стомаха. Дръжката на главата ви изправена е особено трудна, тъй като всеки пътник на авиокомпания може да потвърди.

Какво представлява дълбоката венозна тромбоза?

Рискът от DVT също е важно да се има предвид, особено по време на дълги полети. ДВТ се характеризира с кръвен съсирек, който се образува във вените на бедрото или подбедрицата след дълги периоди на непрекъснато седене. Ако съсирекът пътува до белите дробове, това може да доведе до потенциално фатална белодробна емболия. Приемът на определени лекарства може да увеличи вероятността от развитие на ДВТ, както и тютюнопушенето или бременността4.

Симптомите на DVT включват следното:

  • Топлина или чувство на нежност над засегнатата вена
  • Болка или подуване на мястото на съсирека
  • Зачервена кожа

За да се предотврати DVT, пътниците на авиокомпаниите в дълги полети често са инструктирани да се изправят и да изпъват краката си периодично, докато са във въздуха. Трябва също така да се уверите, че пиете много течности, за да останете хидратирани.

Друг начин да намалите риска от DVT, докато спите изправен по време на дълго пътуване, е да наклоните седалката си, ако е възможно. Някои изследвания предполагат, че накланянето на седалката под ъгъл от поне 40 градуса води до по-здравословен сън, отколкото седенето изправено под ъгъл от 20 градуса. Разбира се, това може да не е възможно при определени полети, като в този случай може да се наложи да напуснете мястото си и да разтегнете краката си по-често.

Можете ли да спите изправени?

Сънят в изправено положение е дори по-труден за хората, отколкото сънят в седнало положение поради загубата на мускулен тонус, която настъпва по време на REM сън. Тази практика обаче се наблюдава в определени ситуации, като например войници на нощно дежурство.

Други животни са по-умели да спят на крака. Конете например са оборудвани със система от сухожилия и връзки6които позволяват на краката им да се закрепят по същество, докато спят. Фламинго са друг пример и всъщност могат да спят, докато стоят на един крак7.

Важно е да се отбележи, че някои нарушения на съня могат да накарат хората да се изправят и дори да се разхождат, без да се събуждат. Лунатизмът е нарушение на възбудата. По време на епизодите на сомнамбула човек може да стане и да ходи или да избяга от леглото си. Това поведение може да се случи при хора, които изпитват ужасни сън, друго разстройство на възбуда. Това обаче не трябва да се разглежда като нормален или здравословен сън, тъй като е свързан с разстройство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector