Menu Close

Спане с чорапи

Всички сме били там: средата на зимата е, спалнята замръзва и краката ви се чувстват като лед. Може би си хвърляте чифт чорапи, просто защото е толкова студено, но през останалата част от годината не харесвате мисълта да спите с чорапи.

Бихте ли променили мнението си, ако редовното спане с чорапи може да ви помогне да регулирате телесната си температура, да заспите по-бързо и дори да имате по-пълноценен сексуален живот? Научете за изненадващите, подкрепени с изследвания предимства на спането с чорапи.

Може ли спането с чорапи на „Помогнете ми да заспя по-бързо“?

Човешкото тяло изпитва ритми на нагряване и охлаждане през целия ден според циркадния ритъм на всеки отделен човек. По време на будните часове температурата на човешкото тяло   е около 98,6 градуса по Фаренхайт и може да варира до половин градус през деня. По-ниските телесни температури обикновено предшестват сънливостта и доказателствата сочат, че използването на чорапи или други методи за затопляне на краката може да понижи вашата основна телесна температура и да ви помогне да заспите по-бързо.

Каква температура ще ми помогне да спя?

Изследванията показват, че оптималните стайни температури за сън варират от 65 градуса до 70 градуса по Фаренхайт. Докато проучванията показват, че този диапазон е най-ефективен за заспиване, някои хора предпочитат по-хладно или по-топло в спалнята си.

Различията между половете също влияят на оптималната температура за сън. Жените имат по-ниска скорост на метаболизма в покой в ​​сравнение с мъжете, което влияе върху тяхната чувствителност към по- хладна среда на сън. Мъжете, от друга страна, са по-склонни да бъдат устойчиви на по-високи температури в спалнята. Ако спите с партньор, опитайте се да намерите температура, която да е удобна и за двама ви.

Защо да носите чорапи в леглото?

Настройването на термостата на спалнята на перфектна температура е само част от уравнението за постигане на възможно най-добрия сън. Тъй като тялото ни увеличава производството на мелатонин в края на деня, за да ни подготви за сън, основната ни телесна температура започва да спада. Носенето на чорапи може да помогне на процес, наречен дистална вазодилатация, който се отнася до повишаване на кръвта към ръцете и краката, което намалява по-бързо основната телесна температура.

Увеличаването на притока на кръв чрез затопляне на краката, или чрез носене на чорапи до леглото или други средства, може да ви помогне да заспите по-бързо. В едно изследване участниците, които са използвали чорапи или други методи за затопляне на краката, не само са заспали по-бързо, но съобщават, че остават по-дълго заспали и изпитват като цяло по-добро качество на съня.

Могат ли чорапите да помогнат на нарушенията на съня?

Докато носенето на чорапи в леглото може да не помогне на всяко разстройство на съня и събуждането, доказателствата сочат, че затоплянето на краката преди лягане може да намали симптомите на безсъние. Едно изследване демонстрира, че затоплянето на краката в продължение на 20 минути преди лягане намалява симптомите на безсъние, както и умората. В отделно проучване хората, страдащи от безсъние, са имали по-добър сън след затопляне на ръцете и краката.

Изследванията обаче също така показват, че възрастните пациенти с безсъние не изпитват никакви промени в симптомите си при увеличаване на техниките за затопляне на краката. Възрастта може да играе важна роля за ефикасността на ефекта от затоплянето на краката върху съня.

Други предимства на чорапите в леглото

Освен че заспивате по-бързо и спите по-дълго, може да се насладите на повече предимства, когато носите чорапи в леглото.

Профилактика на менопаузалните горещи вълни

Менопаузалните горещи вълни се дължат на повишаване на основната телесна температура, което може да се случи по време на събуждане или сън. Въпреки че има други фактори, влияещи върху горещите вълни, като нивата на хормоните, ние знаем, че носенето на чорапи в леглото помага на тялото да намали основната телесна температура и следователно може да ви помогне да избегнете тези полунощни горещи вълни.

Повишена вероятност от оргазъм

Вярвате или не, освен подобряване на съня, носенето на чорапи в леглото може да стимулира и вашия сексуален живот. Едно изследване установи, че 80% от двойките, носещи чорапи, са постигнали оргазъм18.от секс, в сравнение с 50%, изследвани преди това без чорапи. Въпреки че трябва да се направят повече изследвания, ясно е, че увеличаването на кръвния поток и температурата на кожата помага на хората да постигнат оргазъм.

Намалени симптоми на синдрома на Рейно

Синдромът на Рейно включва строго ограничаване на малките артерии   в ръцете и краката, често поради излагане на студ. Носенето на чорапи в леглото може да помогне за предотвратяване на студа, особено през зимата, и може да ви помогне да предотвратите появата на симптоми на синдрома на Рейно.

Предотвратяване на напукани крака

Няма по-добро време да се поглезите, отколкото докато спите! Нанесете лечебен балсам или лосион на краката си преди лягане, след което покрийте с чорапи, за да помогнете на краката си да останат овлажнени. Уверете се, че използвате чисти чорапи всяка вечер и от време на време правите почивки, за да предотвратите растежа на бактерии.

Кой не трябва да спи с чорапи?

Спането с чорапи може да не е за вас, ако имате проблеми с кръвообращението, подуване на краката или други проблеми, които потенциално могат да увеличат вероятността чорапите да ограничат притока на кръв към краката и краката ви. Както винаги, не забравяйте да поговорите с Вашия лекар дали спането с чорапи е подходящо за Вас.

Могат ли децата или бебетата да спят с чорапи?

Изследванията върху спането с чорапи са ограничени до възрастни. Следователно е трудно да се вземе доказателствено решение дали децата и бебетата да спят с чорапи. Твърде стегнатите чорапи могат да допринесат за ограничаване на циркулацията, което може да бъде опасно. Говорете с Вашия лекар, за да определите дали спането с чорапи е най-подходящо за Вашето бебе или дете.

Какви чорапи са най-добри?

Ако смятате, че спането с чорапи може да е за вас, има няколко различни вида чорапи, които можете да опитате. Потърсете чорапи, които са достатъчно разхлабени, за да позволят правилното кръвообращение, и избягвайте компресионните чорапи. Също така, изберете чорапи, които не задържат влага, което би могло да насърчи растежа на бактериите. Например, чорапите от естествени материали често са по-добри от тези от синтетични материали, като полиестер. Не забравяйте да сменяте чорапите си всяка вечер и да миете краката си редовно.

Ето някои от най-добрите опции за нощни чорапи, които да опитате:

  • Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector