Menu Close

Какво е здравословен сън?

Получаването на качествен сън може да ви помогне да се почувствате като най-доброто от себе си. Здравословните модели на сън подобряват ученето, паметта, креативността и настроението. Здравословният сън също укрепва имунната система и улеснява поддържането на здравословна диета.

За разлика от това, ако не получавате здравословен сън, може да се почувствате бавно, мъгливо, депресивно и с ниска енергия. Понякога е очевидно, когато не спите добре. В други случаи лошият сън и неговите неблагоприятни ефекти се натрупват постепенно, така че е възможно да свикнете с тях, без да разпознавате въздействието, което оказват върху вашето здраве и живот.

Направете крачка назад и обмислете навиците си за сън и нощното си преживяване на съня. Здравословният сън не само изисква успешен сън за определен брой часове, но също така означава получаване на качествен, непрекъснат сън в течение на тези часове и при това с последователност.

Какво е здравословен модел на сън?

Сънят е сложен процес, който засяга цялото ни тяло. Когато спим, ние преминаваме през серия от етапи на сън, от лек сън (етапи 1 и 2) до дълбок сън (етап 3) и след това сън с бързо движение на очите (REM). Успешното колоездене през всички тези етапи на сън по няколко пъти всяка нощ позволява на съня да изпълнява своята критична функция за възстановяване на телата и умовете ни. Ще извлечете най-големи ползи от съня, когато спите достатъчно часове всяка вечер, имате сън, който е относително непрекъснат, и поддържате последователен график на съня, който отговаря на вашите естествени циркадни ритми. Научете повече за всеки от тези компоненти на здравословния режим на сън по-долу.

Продължителност на съня

Постигането на здравословно количество сън е ключова част от добрия режим на сън. В Националната фондация за съня препоръчва, че повечето възрастни получават между 7 и 9 часа сън всяка нощ и че по-възрастните хора над 65-годишна възраст GET между 7 и 8 часа. Бързият растеж и развитие на младостта означава, че децата се нуждаят от допълнителни часове сън, като конкретни препоръки варират според възрастта. Бебетата може да се нуждаят от до 17 часа на нощ, докато диапазонът за тийнейджъри е от 8 до 10 часа.

Тези насоки могат да бъдат полезни за използване като начално място, когато мислите за това какво означава здравословният сън за вас, но имайте предвид, че нуждите на всеки човек от сън варират. В зависимост от фактори като генетичния ви състав, дневния график и нивото на активност, може да се нуждаете от повече сън, отколкото препоръчват указанията, или може да процъфтите с по-малко.

Непрекъснатост на съня

Качественият сън е непрекъснат. Спането направо през нощта с минимално прекъсване е по-възстановително от това да прекъсвате нощния си сън често или за дълги периоди от време. Нарушеният сън пречи на естествения процес на колоездене през всичките четири етапа на съня и може да ви попречи да получите здравословен размер на дълбок сън и REM сън. Например, хората със сънна апнея изпитват кратки частични събуждания поради пропуски в дишането през нощта. Продължителността на съня за тези индивиди често изглежда нормална, но тъй като изпитват прекъсвания в съня, те страдат от последиците от лишаването от сън.

Доказателствата сочат, че получаването на непрекъснат сън изпълнява критични роли в подкрепа на функционирането на мозъка и тялото ни и че непрекъснатият сън е поне толкова важен, колкото и продължителността на съня. Изследователско проучване установи, че участниците, които имат по-голяма непрекъснатост на съня, се представят по-добре на когнитивните задачи на следващия ден, ефект, който е независим от общото количество сън.

Време за заспиване

Времето на съня ви за период от 24 часа също е важно. Циркадните ритми включват интеграция между вътрешния часовник на тялото ви и сигналите от околната среда. Светлината е най -важният регулатор на циркадните ритми. Светлината задейства биологични процеси, които ни карат да се чувстваме будни, докато слабото осветление или тъмнината инициират химически промени, които насърчават съня. Когато времето за сън не е съобразено с циркадните ритми, какъвто е случаят с много работници на смени или хора, които изпитват закъснение, е по-трудно да заспите, да останете заспали и да получите достатъчно часове сън.

Освен това поддържането на редовно време за лягане насърчава здравословния сън. Изследователи, които изместиха типичния график на съня при мишки, установиха, че въпреки че мишките запазват обичайната си продължителност на съня, качеството на съня им страда. При хората поддържането на редовно лягане е свързано с намален риск от неблагоприятни последици за здравето като затлъстяване и диабет.

Здрав ли е сънят ви?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector