Menu Close

Защо всички нощи са вредни?

Всеки, който е изправен пред голям срок, независимо дали е за проект, тест в училище или важна бизнес презентация, вероятно е помислил да пожертва съня, за да отдели повече време за подготовка. Издърпването на нощта – цяла вечер без сън – е най-екстремната форма на тази жертва.

Предоставяйки повече време за работа или учене, една нощ може да изглежда полезна на пръв поглед. В действителност обаче престояването цяла нощ е вредно за ефективното мислене, настроение и физическо здраве. Тези ефекти върху представянето на следващия ден означават, че издърпването на цяла нощ рядко се отплаща.

Какво е All-Nighter?

Цяла нощ е, когато пропуснете обичайното си време за сън, вместо да стоите през нощта. В науката за съня този тип удължен период с нулев сън е известен като пълно лишаване от сън.

Ако се събудите в 8 часа сутринта и след това издърпате цяла нощ, в 8 часа на следващата сутрин ще имате 24 часа пълно лишаване от сън. Този часовник продължава да брои, докато заспите.

Макар и да не е технически термин, за цяла нощ обикновено се мисли по различен начин от лишаването от сън от безсъние, което се случва, защото човек не може да заспи, въпреки че има възможност да го направи.

Вместо това всички нощници са свързани с доброволно пропускане на съня. Те често са обвързани със срокове за училище или работа. Хората, които работят през нощни смени и имат дневни задължения, може да бъдат принудени да изтеглят всички нощници. В други случаи човек може да остане буден цяла нощ за свободното си време, като например да бъде погълнат от книга или телевизионен сериал, да играе видео игри или да купонясва с приятели.

Как ви влияе цяла нощ?

Всички нощувки имат обширни и потенциално сериозни негативни ефекти. Сънят е жизненоважен за правилното функциониране на тялото и напълно пропускането на нощта на съня може да навреди на вашето мислене и познание, вашето настроение и емоции и вашето физическо благосъстояние.

Всички нощи и когнитивна функция

Преминаването без сън има незабавно въздействие върху множество видове мислене и мозъчната функция. Пълната липса на сън намалява вниманието и концентрацията. Забавя времето за реакция и влошава конструктивното мислене, което е част от емоционалната интелигентност и начина, по който разбираме и реагираме на хората около нас. Лишаването от сън намалява психическото задържане на място, което е способността да се следват редица инструкции или задачи. Също така ограничава творческото мислене и иновативното решаване на проблеми.

Нощ без сън пречи и на паметта. Това отнема от работната памет, която е временна банка памет, която използваме за краткосрочни нужди. В същото време изследванията установяват, че хората, които остават без сън, са изложени на по-висок риск от създаване на фалшиви спомени, увреждащи дългосрочното им изземване на важна информация, дори след като са се върнали към редовен сън.

Многобройни проучвания са установили, че издърпването на цяла нощ води до увреждане, сравнимо с пиянството. Изследователите установяват, че след 24 часа лишаване от сън умственото представяне на човек е еквивалентно на това на човек, който има съдържание на алкохол в кръвта (BAC) от 0,10%, много над дори най-високата законова граница за шофиране в САЩ (0,08%).

Друг основен ефект от пълното лишаване от сън е сънливостта през деня. Мозъкът и тялото са свикнали да имат период на почивка и когато са принудени да пропуснат това време за възстановяване, естествено е да има епизоди на сънливост. Лишаването от сън може също да причини микросън, който включва кратко спиране за няколко секунди.

Продължаващата борба да останете будни създава повече непоследователност в умственото представяне след цяла нощ и повече усилия да останете будни може да отвлече и без това намаленото внимание от задачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector