Menu Close

Как да използваме лекарствата за сън безопасно

Медицински отказ от отговорност: Съдържанието на тази страница не трябва да се приема като медицински съвет или да се използва като препоръка за някакво конкретно лекарство. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да вземете някакво ново лекарство или да промените настоящата си доза.

 

Лекарствата за сън са едно от най- често срещаните лечения за безсъние. Ако се използват правилно, те могат да бъдат полезен начин за отклоняване през нощите, когато сънят е труден.

За съжаление, проучвания са установили, че много хора развиват опасни навици по отношение на помощните средства за сън. Като работите с лекар и разбирате рисковете, свързани с лекарствата за сън, можете да сведете до минимум шансовете си за нежелани странични ефекти.

Какво трябва да вземете под внимание, преди да вземете лекарство за сън?

Лекарствата за сън са само една част от цялостния план за лечение на безсъние. Тъй като те могат да доведат до пристрастяване и често идват със странични ефекти, Американският колеж по лекари и Американската академия по медицина на съня препоръчват използването на други техники, преди да се обърнат към фармацевтичните помощни средства за сън.

Когнитивно-поведенческата терапия за безсъние (CBT-I) е предпочитаната първа линия на лечение. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви помогне да преодолеете стреса, безпокойството или други емоции, които могат да повлияят на съня ви. Те също могат да ви научат на хигиенни навици на съня, които могат да доведат до дълготрайни ползи за съня. Това каза, че за някои хора краткосрочният курс на фармацевтични помощни средства за сън може да помогне за развитието на това здравословно поведение и да се научат да управляват безсънието.

Много проблеми със съня всъщност се дължат на недиагностицирано разстройство на съня или медицинско състояние. Провеждането на проучване на съня или други тестове може да хвърли светлина върху тези проблеми, които може да се наложи да бъдат лекувани заедно със самото безсъние.

Какви предпазни мерки са важни, когато приемате лекарства за сън за първи път?

Винаги трябва да говорите с Вашия лекар, преди да започнете нов вид лекарства. Дори лекарствата за сън без рецепта и билковите добавки крият потенциални рискове. Задълбочената дискусия със здравен специалист може да ви помогне да решите дали ползите надвишават рисковете.

Избор на помощ за сън

Съществуват много видове помощни средства за сън. Преди да предпише конкретно хапче за сън, Вашият лекар ще вземе под внимание съществуващите проблеми с психическото или физическото здраве и ще гарантира, че помощното средство за сън няма да взаимодейства с каквито и да било лекарства, лекарства за отдих или билкови лекарства, които приемате в момента. Трябва също да потвърдите, че не сте алергични към някоя от съставките в съня.

Различните помощни средства за сън могат да ви помогнат да заспите по-бързо, да намалите нощните събуждания или да спите по-дълго. Вашият лекар ще избере помощ за сън с кратко или дълго действие въз основа на това, което е по-подходящо за вашата ситуация. Експертите препоръчват приемането на възможно най-ниската доза за намаляване на потенциалните странични ефекти. Ако имате нарушение на съня, което може да се лекува със специфичен вид помощник за сън, Вашият лекар също ще вземе това предвид.

Как безопасно да започнете лечението

След като Вашият лекар избере помощно средство за сън, трябва да прочетете внимателно брошурата, да следвате инструкциите на Вашия лекар относно дозировката и времето и да зададете съответните въпроси. Избягвайте започване на лечението непосредствено преди важно събитие, в случай че лекарството причинява неочаквани странични ефекти.

Повечето помощни средства за сън са проектирани да бъдат ефективни в продължение на четири или осем часа. Приемането на хапче, когато трябва да се събудите преди това време, може да причини мрачност на следващия ден. За хората, които имат проблеми със заспиването, но спят спокойно, след като заспят, може да е по-подходящо да използват помощник за сън с по-кратко действие.

Експертите съветват да не приемате хапчета за сън преди шофиране или да правите други дейности, които изискват цялото ви внимание. Това важи и за случаите, когато може да се наложи да се събудите през нощта, например ако се грижите за зависим човек. Помощните средства за сън трябва да се вземат непосредствено преди лягане, тъй като приемането им твърде рано вечер може да попречи на вечерните дейности. Имайте предвид, че някои хапчета за сън ще отнемат повече време, ако се приемат с храна

Какво да направите, ако имате проблеми с хапчетата за сън

може да отнеме няколко нощи, преди да започнете да виждате подобрения в съня си, така че не променяйте дозата си, без първо да говорите с Вашия лекар. Някои лекарства за сън могат да причинят възвръщане на безсънието, ако бъдат спрени твърде внезапно. Ако забележите нежелани реакции или имате някакви други притеснения, говорете с Вашия лекар възможно най-скоро, за да Ви помогнат безопасно да спрете лечението.

Ако Вашият лекар е предписал хапчета за сън дългосрочно, най-вероятно ще се върнете след няколко седмици за последващо посещение. Ако вие и Вашият лекар решите, че лекарството не работи за Вас, те могат да променят Вашите инструкции за дозиране или да Ви възложат друго.

Безопасно ли е да приемате хапчета за сън всяка вечер?

Повечето експерти са съгласни, че помощните средства за сън не трябва да се използват дългосрочно. Хапчетата за сън се използват най-добре при краткотрайни стресови фактори, реактивно забавяне или подобни проблеми със съня. Има ограничени доказателства за безопасността и ефикасността на използването на помощни средства за сън за повече от четири седмици, но някои проучвания са установили, че ежедневната употреба на помощни средства за сън може да бъде свързана с по-висок риск от смъртност. Помощните средства за сън също могат да повлияят на етапите на съня, със съответните ефекти върху качеството на съня.

Много хора развиват толерантност към помощните средства за сън, което означава, че се нуждаят от по-високи дози от лекарството с течение на времето, за да получат същите ефекти. Това може да бъде придружено от симптоми на пристрастяване или отнемане, включително отскачащо безсъние, безпокойство, раздразнителност или странни сънища.

За хора с безсъние, които се противопоставят на други форми на лечение, лекарите могат да ви дадат лекарства за сън с рецепта, които да се приемат редовно. За да се намали рискът от развитие на толерантност или пристрастяване, лекарите могат да предписват тези дългосрочни помощни средства за сън само за няколко нощи в седмицата. Извънборсовите помощни средства за сън не са предназначени за дългосрочна употреба.

Безопасни ли са хапчетата за сън?

Много хора използват хапчета за сън без големи проблеми. Въпреки това, на практика всички помощни средства за сън, предлагани в момента на пазара, идват с потенциални странични ефекти, като мрачност на следващия ден, гадене и главоболие. Приемът на възможно най-ниската доза може да помогне за ограничаване на тези нежелани реакции. Лекарите също така препоръчват на хората да избягват приемането на помощни средства за сън вечер, преди да се наложи да вземат големи решения.

По-рядко може да получите по- сериозни ефекти. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако забележите някое от следните:

  • Възстановено безсъние: Обичайно е да изпитате кратък пристъп на безсъние, след като спрете да приемате помощни средства за сън, дори ако сте ги използвали само за кратко. Когато е възможно, повечето лекари препоръчват да се отучите от лекарството, като постепенно намалявате дозите си.
  • Сложно поведение при сън: В редки случаи лекарствата за сън могат да накарат хората да извършват дейности, докато не са в пълно съзнание, като шофиране. Тези събития могат да се случат първия път, когато вземете помощното средство за сън, или след като сте го приемали известно време. Сложното поведение при сън може да бъде много опасно и да доведе до смърт или сериозни наранявания. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако изпитвате сложно поведение при сън.
  • Взаимодействия с други лекарства: Трябва да се внимава изключително много, когато се смесват хапчета за сън с алкохол, опиати, антидепресанти или антихистамини. По-специално, комбинирането на две или повече лекарства, които потискат централната нервна система, може да доведе до забавено дишане и дори смърт. FDA съветва лекарите да предписват тези комбинации само когато няма друга алтернатива.

Предозирането на някои помощни средства за сън може да доведе до делириум, нарушено дишане и кръвообращение и смърт.

Кой трябва да бъде особено внимателен, когато приема помощни средства за сън?

Средствата за сън могат да имат допълнителни рискове за тези с други медицински или психични разстройства, хора, които приемат други лекарства едновременно, и хора със здравословни състояния като бъбречни заболявания, чернодробни проблеми, ниско кръвно налягане, затруднено дишане, аритмия или гърчове.

Жените и възрастните възрастни са склонни да усвояват лекарството по-бавно, така че обикновено се нуждаят от по-ниски дози. Тъй като има ограничени изследвания за ефектите на помощните средства за сън по време на бременност или кърмене, обикновено се препоръчва на бременните жени да избягват приема на тези лекарства. Някои доказателства сочат, че те могат да носят риск от увреждане на развиващия се плод.

Възрастните възрастни са по-уязвими към странични ефекти и наранявания от падания, така че трябва да се внимава да се предотвратят проблеми с бдителността и баланса при прием на лекарства за сън. Някои помощни средства за сън също могат да допринесат за деменция.

Проведени са много малко проучвания за употребата на лекарства за сън при деца и повечето експерти съветват да не се използват средства за сън в тази възрастова група.

Коя е най-безопасната помощ за сън?

Сред различните семейства лекарства за сън по-новите лекарства обикновено се считат за по-безопасни от по-старите. Въпреки това, най-безопасният помощник за сън за всеки индивид ще зависи от възрастта, здравето и други лични фактори:

  • Бензодиазепини: Въпреки че все още се използват широко, бензодиазепините се считат за сред най-пристрастяващите помощни средства за сън. Обикновено не се предписват дългосрочно, тъй като повечето хора бързо развиват толерантност към техните ефекти.
  • Небензодиазепинови „Z лекарства“: По-новите Z лекарства действат подобно на бензодиазепините, но имат по-благоприятен профил на страничните ефекти и по-малък риск от злоупотреба. Въпреки това, FDA наскоро пусна предупреждение, след като откри, че Z лекарствата са по-склонни да причиняват сложно поведение на съня.
  • Антагонисти на орексиновите рецептори : Изглежда, че рискът от зависимост с антагонистите на орексиновите рецептори е по-нисък, отколкото при други лекарства. Досега основният страничен ефект на тази по-нова помощ за съня е сънливостта.
  • Антидепресанти: Антидепресантите, използвани за сън, могат да причинят главоболие и сънливост през деня. Въпреки това, най-често използваните антидепресанти при безсъние обикновено се предписват при по-ниски дози, които са по-малко склонни да причинят странични ефекти. Докато някои хора с безсъние страдат и от биполярно разстройство, антидепресантите могат да влошат безсънието.
  • Барбитурати : По-рано много популярни, барбитуратите сега се оказват формират навици с висок риск от предозиране. FDA препоръчва да не се използват тези, с изключение на много специфични случаи.
  • Помощни средства за сън без рецепта : Активната съставка в хапчетата за сън без рецепта обикновено е антихистамин. Повечето хора бързо развиват толерантност към антихистамини и изследванията показват, че антихистамините могат да доведат до лошо качество на съня и сънливост на следващия ден.
  • Мелатонин: Мелатонинът се счита за едно от най-безопасните средства за сън без рецепта, с малко странични ефекти. Лекарството с рецепта, наречено рамелтеон, е предназначено да имитира ефектите на мелатонин. Подобно на мелатонина, той не се счита за формиращ навик и не влияе на баланса.

Много хора предполагат, че извънборсовите помощни средства за сън са най-безопасните лекарства за сън, тъй като се отпускат без рецепта. Въпреки това, извънборсовите помощни средства за сън все още могат да имат сериозни странични ефекти. Освен това лекарствата и билковите добавки, които не са одобрени за безсъние от FDA, могат да носят допълнителни рискове. Силно се препоръчва да се консултирате с лекар, преди да използвате извънборсови лекарства или естествени помощни средства за сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector