Menu Close

Орексини

Медицински отказ от отговорност: Съдържанието на тази страница не трябва да се приема като медицински съвет или да се използва като препоръка за някакво конкретно лекарство. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да вземете някакво ново лекарство или да промените настоящата си доза.

Нервните клетки в тялото, наричани още неврони, комуникират помежду си чрез химически пратеници, наречени невротрансмитери. Невротрансмитерите контролират практически всичко, което правим, като влияят на нашите мисли и чувства и координират нашите действия. Един тип невротрансмитер се нарича невропептид.

Орексините са невропептиди, произведени в част от мозъка, наречена хипоталамус. От милиардите клетки в мозъка има само 10 000 до 20 000 клетки, които произвеждат орексин. Тези клетки произвеждат два вида орексини, наречени орексин-А и орексин-В.

Тези невропептиди са били открити от две групи по едно и също време, така че те имат две взаимозаменяеми имена в научната общност. Една група избра името орексин, взето от гръцкото „орексис“, което означава апетит. Другата група нарича тези невропептиди хипокретини, защото са открити в хипоталамуса. Следователно, често се срещат орексин-А и орексин-В, наричани още хипокретин-1 и хипокретин-2.

Орексини в тялото

Невроните, произвеждащи орексин, получават сигнали от тялото, емоциите и околната среда, след което освобождават орексини, които засягат цялата централна нервна система. Всъщност орексините играят толкова разнообразни роли в тялото, че изследователите твърдят, че ние едва започваме да разбираме тяхното значение.

Смята се, че орексините са предимно възбудителни, което означава, че те карат други неврони да станат активни и да започнат да изпращат свои собствени сигнали. Сред многото открити функции на орексини те играят важна роля в съня, енергийния метаболизъм и настроението.

Последните изследвания предлагат хипотеза, която се опитва да обясни всички на пръв поглед разнообразни роли на орексините в организма. Тази хипотеза предполага, че орексините регулират поведението по време на физиологични нужди, излагане на заплахи и възможности за награда.

Разбирането на многото ефекти на орексините в организма е вълнуващо и ценно. Изследванията в тази област увеличават нашето разбиране за човешкото тяло. Той също така предлага обещаващи нови начини за лечение на множество състояния, включително безсъние, нарколепсия, депресия и дори затлъстяване.

Сън и възбуда

Предполага се, че основната роля на орексините е да контролират съня и възбудата, а невроните, които освобождават орексини, са най-активни през деня. За да ни държат будни, тези невропептиди стимулират други неврони да освобождават невротрансмитери, които повишават бдителността, като допамин, серотонин и норепинефрин.

Без достатъчно орексини тялото трудно остава будно и нащрек. Хората с диагноза нарколепсия тип 1 имат 85% до 95% намаляване на броя на невроните, които произвеждат орексини. Тази загуба на неврони, произвеждащи орексин, води до симптомите на нарколепсия, включително прекомерна сънливост през деня, парализа на съня, халюцинации и катаплексия.

Въпреки че наддаването на тегло не е симптом на нарколепсия, хората с това състояние са по-склонни да имат наднормено тегло. Изследванията показват, че връзката между нарколепсията и наддаването на тегло може да е свързана с ролята на орексина в регулирането на физическата активност.

Стрес, физическа активност и затлъстяване

Орексините са важни в реакцията на организма на стрес. Приемайки сигнали от околната среда, произвеждащите орексин неврони реагират на натиск чрез възбуждане на други неврони, които увеличават сърдечната честота и кръвното налягане, помагайки на тялото да премине от състояние на покой в ​​такова, в което е готово да реагира и да се движи.

С по-малко химически сигнали за мотивиране на реакциите, недостатъците в орексините са свързани с физическо бездействие и затлъстяване. Изследванията върху животни показват, че мишките, които губят своите неврони, произвеждащи орексин, са по-малко физически активни, имат намален енергиен метаболизъм и са по-склонни да развият затлъстяване и диабет, дори когато консумират по-малко калории.

Настроение и памет

Орексините също възбуждат невроните, важни за регулирането на настроението. Наличието на твърде много или твърде малко активност на орексин е свързано с депресия и други състояния на психичното здраве, като тревожност, паническо разстройство, пристрастявания и посттравматично стресово разстройство.

Тези невропептиди също влияят на настроението чрез своята функция в част от мозъка, наречена хипокампус. Орексините насърчават създаването на нови неврони в хипокампуса, което е важно за ученето, паметта и пространствените способности. Без достатъчно орексини хората могат да развият проблеми с ученето и паметта.

Помощни средства за сън, насочени към орексини

Тъй като орексините стимулират будността, блокирането на ефектите от тези невропептиди е един от начините за лечение на някои нарушения на съня. Двойните антагонисти на орексиновите рецептори (DORA) са нов тип помощни средства за сън по рецепта, насочени към орексиновата система на организма. Тези лекарства действат като антагонисти на орексиновите рецептори, което означава, че те блокират ефекта на орексините в организма, намаляват стремежа да останат будни и улесняват съня.

Понастоящем два вида DORA са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на безсъние при възрастни: суворексант и лемборексант. По-новите DORA все още се разработват.

DORA се различават от другите видове помощни средства за сън, тъй като засягат различни системи в тялото. Помощните средства за сън без рецепта, като димедрол и мелатонин, причиняват седация или помагат за регулиране на циркадния ритъм на тялото. Помощните средства за сън с рецепта насърчават съня по други начини, като насочване на GABA рецептори в мозъка и могат да дойдат с нежелани странични ефекти, като проблеми с паметта, промени в поведението и дори халюцинации.

Изследователите се надяват, че чрез насочване на орексиновата система на тялото, DORA могат да бъдат ефективни с по-малко странични ефекти. Всъщност и двете одобрени от FDA DORA са показали, че подобряват качеството на съня при хора с безсъние и най-честият страничен ефект, свързан с тяхната употреба, е сънливост. Те също могат да подобрят архитектурата на съня и са били използвани за подобряване на делириума при хоспитализирани пациенти.

Въпреки че DORA предлагат обещаващ нов подход за лечение на безсъние, те не са подходящи за всички. Преди да вземете някакво лекарство, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар или специалист по сън. За много хора с безсъние и други проблеми със съня е полезно да започнат, като се съсредоточат върху промените в поведението, като подобряване на хигиената на съня си, преди да обмислят лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector