Menu Close

Срещу помощни средства за сън

Медицински отказ от отговорност: Съдържанието на тази страница не трябва да се приема като медицински съвет или да се използва като препоръка за някакво конкретно лекарство. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да вземете някакво ново лекарство или да промените настоящата си доза.

 

Много хора пият хапчета за сън, за да заспят по-бързо и да си починат достатъчно. Някои лекарства за сън, като антагонисти на орексиновите рецептори и бензодиазепини, изискват лекарско предписание. Други видове помощни средства за сън се предлагат без рецепта и могат да се използват за лечение на безсъние и други проблеми със съня, но все пак трябва да внимавате и да говорите с лекар за рисковите фактори, страничните ефекти и други потенциални опасения, преди да вземете тези лекарства за първи път.

Кои извънборсови помощни средства за сън са на разположение?

Въпреки че можете да избирате от десетки различни търговски марки, повечето извънборсови помощни средства за сън попадат в една от следните категории въз основа на техния химичен състав. Винаги се консултирайте с лекар, преди да вземете лекарства за сън, независимо дали това изисква рецепта или не.

Мелатонин

Мелатонинът е естествен хормон, произведен в епифизната жлеза на мозъка. През деня ретините възприемат присъствието на естествена светлина и сигнализират на мозъка да отделя хормони като кортизол, които насърчават чувството за будност и бдителност. Когато вечерната светлина избледнява, епифизната жлеза получава сигнали за освобождаване на мелатонин, което ви кара да се чувствате уморени и отпуснати.

Някои фактори могат да възпрепятстват или намалят производството на мелатонин, като излагане на светлина вечер, което по същество обърква мозъка да мисли, че трябва да се чувствате будни. За да повишат ниските нива на мелатонин, някои хора приемат добавки с мелатонин. Тези добавки могат да бъдат направени от животни, микроорганизми или – най-често – синтетични компоненти.

Мелатонинът може да бъде препоръчан или предписан при определени състояния. Те включват нарушения на циркадния ритъм на съня, които намаляват нивата на мелатонин, като разстройство със забавена фаза на сън или събуждане или разстройство на работа на смени, както и някои нарушения на съня при деца. Мелатонинът може също така да подобри симптомите за пътници, които изпитват изоставане в струята.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) класифицира мелатонина като хранителна добавка и не го регулира толкова строго, колкото другите видове лекарства. Лекарите съветват, че мелатонинът носи риск от алергия за някои хора. Хората с епилепсия и тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, също трябва да бъдат под лекарско наблюдение, докато приемат мелатонин, за да се избегнат потенциално опасни взаимодействия.

Димедрол

Дифенхидраминът е одобрен от FDA антихистамин, който се предлага на пазара под марката Benadryl. Той се среща в голямо разнообразие от известни лекарства за облекчаване на болката или намаляване на температурата, включително Advil PM, Excedrin PM, Nytol, Tylenol PM и ZzzQuil.

Лекарства с димедрол могат да бъдат препоръчани или предписани при случайни пристъпи на сънливост.

Ефикасността на димедрол като помощно средство за сън е спорна. Някои проучвания прилагат препоръчителната доза от 50 mg на участниците и резултатите показват, че подобренията на съня в най-добрия случай са ограничени. В същото време дифенхидраминът, приет през нощта, е свързан с психомоторни увреждания и намалено събуждане на следващия ден.

Някои проучвания са установили, че относително голям брой възрастни възрастни могат хронично да приемат лекарства с димедрол за лечение на безсъние или самообслужване. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от недостатъчен или по-нискокачествен сън поради неблагоприятни здравословни условия като хипертония, диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Възрастните хора представляват приблизително 35% от употребата на извънборсови лекарства в САЩ, а 12% от възрастните на 65 и повече години приемат OTC хапчета за сън.

Хроничното приемане на тези лекарства може да бъде проблематично за възрастни хора, тъй като метаболизмът ни се забавя с напредването на възрастта, което удължава полуживота на лекарствата и удължава ефекта им. Това може да доведе до „остатъчен седативен ефект“, ако тези помощни средства за сън се приемат вечер.

Тийнейджърите и младите възрастни също трябва да проявяват повишено внимание с димедрол. FDA предупреждава, че по-високите от препоръчаните дози димедрол могат да доведат до сериозни медицински проблеми, включително припадъци, инфаркт, кома и смърт. През последните години много млади хора бяха приети в болници, след като консумираха прекомерни количества дифенхидрамин като част от „Предизвикателството на Бенадрил“, популяризирано чрез социалните медийни платформи.

Доксиламин

Подобно на дифенхидрамин, доксиламинът – известен също като доксиламин сукцинат – е антихистамин от първо поколение, който може да доведе до седативни ефекти. Доксиламинът може да служи като краткосрочно лечение за безсъние или да се използва с деконгестанти за облекчаване на симптомите на настинка като кихане или запушване на носа. Той се предлага на пазара под търговски марки като Unisom SleepTabs, Medi-Sleep и Good Sense Sleep Aid и може също да бъде активна съставка в лекарства за облекчаване на болката и намаляване на температурата.

Ако приемате доксиламин при безсъние и симптомите продължават повече от две седмици, трябва да се свържете с Вашия лекар относно други възможности за лечение. По същия начин, доксиламин за кашлица и потискане на настинката не трябва да се приема по-дълго от седем дни, ако симптомите продължават. Към днешна дата са идентифицирани 31 основни лекарствени взаимодействия с доксиламин – включително аспирин и ацетаминофен.

Както при дифенхидрамина, проучванията показват, че възрастните хора често приемат тези лекарства хронично. Това може да доведе до проблематични последици за здравето, особено ако индивидът също консумира редовно алкохол.

Валериан

Валериана е билка, предлагана на пазара и продавана като хранителна добавка под името „валерианов корен“ и често се среща в леки успокоителни, използвани за лечение на безсъние и безпокойство. Въпреки че функционалността на валериана не е напълно разбрана, изследователите смятат, че тя взаимодейства с GABA, серотонин и аденозинови рецептори. До този момент доказателствата, че валерианата е ефективно средство за лечение на безсъние, са неубедителни.

Тъй като валерианата е хранителна добавка, тя не се подлага на същото ниво на оценка и одобрение от FDA като другите видове лекарства за сън. В резултат на това съставът на хапчетата от валериана може да варира в зависимост от марката. Високите дози валериана през нощта се дължат на сутрешната сънливост, но изглежда, че стандартната доза от 600 mg не причинява проблеми с времето за реакция, бдителността или концентрацията.

Ефектите на валериана върху неродените плодове и кърмачета трябва да бъдат проучени допълнително, така че бременните жени или кърмещите майки не трябва да приемат валериана, освен ако не са под медицинско наблюдение. Същото важи и за деца под 3 години. В допълнение, валерианата може да взаимодейства с други лекарства за сън и да доведе до допълнителна мрачност на следващия ден.

Дали извънборсовите помощни средства за сън причиняват странични ефекти?

Докато страничните ефекти на извънборсовите помощни средства за сън зависят от определени фактори като доза и човека, който ги приема, тези лекарства са свързани със следното:

OTC лекарства за сън Потенциални странични ефекти Взаимодействия с други лекарства
Мелатонин Депресия, замаяност, енуреза (нощно напикаване), прекомерна дневна сънливост, главоболие и гадене 7 умерени взаимодействия
Димедрол Замайване, нарушена координация, епигастрална болка и удебеляване на бронхиалния секрет 28 основни взаимодействия, включително ацетаминофен
Доксиламин Замайване, сънливост, удебеляване на слуз в носа или гърлото и сухота в устата, гърлото и носа 31 основни взаимодействия, включително ацетаминофен и аспирин
Валериан Главоболие, разстроен стомах, когнитивна дисфункция, сухота в устата, чувство на възбуда или безпокойство, странни сънища и дневна сънливост 3 основни взаимодействия, включително натриев оксибат и бупренорфин

Тези с безсъние и други проблеми със съня могат потенциално да се възползват от приемането на едно от тези лекарства. Въпреки това, както при другите лекарства, трябва да внимавате и да говорите с Вашия лекар, преди да вземете каквато и да е извънборсова помощ за сън. Лекарят ще ви помогне да разберете потенциалните странични ефекти и лекарствени взаимодействия, както и алтернативни възможности за лечение, които могат да ви послужат по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector