Menu Close

Лунатизмът може да бъде пряка връзка с болестта на Паркинсон при мъжете

Изследване, публикувано наскоро в JAMA Network Open, установи, че лунатизмът (SW) и REM разстройството на поведението на съня (RBD) са по-чести при мъжете с болестта на Паркинсон (PD) и че и двете нарушения на съня могат да допринесат пряко за свързаната с PD невродегенерация при мъжете както добре.

От приблизително 26 000 мъже (средна възраст 76 години), анкетирани над 5+ години, е установено, че 0,9% имат вероятно SW, 10,6% са свързани с вероятна RBD и 1,0% с вероятна PD. RBD е отбелязан и при 73% от тези с PD. Тенденциите както към SW, така и към RBD са измерени с помощта на въпросника за съня на клиниката Mayo, който проверява за такива нарушения на регулацията на съня. Констатациите показват силна корелация между мъжете с PD и вероятно SW, RBD или и двете. Следователно мъжете, проявяващи признаци на SW и / или RBD разстройства, могат да имат по-голяма вероятност да развият болестта на Паркинсон.

„Мъжете, проявяващи признаци на лунатизъм и / или REM разстройство на поведението на съня, може да имат по-голяма вероятност да развият болестта на Паркинсон.“

Изследователите обясняват, че SW е специално свързан с по-високите шансове за PD, тъй като подобно на PD е сложен, включва неволеви движения, объркване и амнезия. Както SW, така и PD се развиват в една и съща част на мозъка и следователно споделят общ път. RBD е най-честият симптом на PD, открит до момента, поради което се анализира толкова внимателно като допринасящ фактор.

Въпреки че провеждащите проучването са взели необходимите мерки за възможно най-точно извличане на данни, има ограничения, включително въпросник за съня на клиниката Майо, използван за скрининг на вероятни нарушения на съня при участниците. Въпреки че самият въпросник не съдържа червени знамена за събиране на данни и е специално проверен за информация, събрана от големи групи, неволното погрешно класифициране на участниците може потенциално да промени легитимността на събраните данни и следователно констатациите. Също така са изследвани само мъже; за да се гарантира точността на направените заключения, следващите проучвания трябва да бъдат проведени през следващите години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector