Menu Close

По-късно началните часове в училище могат да доведат до повече сън за юноши

А новото проучване, публикувано тази седмица в списание Sleep установява, че по-късни времена стартиращи училище за ученици среден и висок училище доведе до значително увеличение на съня си. Почти 1 от 10 ученици от гимназията съобщава за по-високо качество на съня с по-късно начално време, докато 1 от 5 ученици отчитат намаляване на сънливостта през деня.

Предишни проучвания са изследвали въздействието на по-късните начални часове върху съня на учениците, но това проучване се отличава със своя размер и продължителност. Изследователите изследват приблизително 28 000 ученици K-12 в предградията на Денвър, Колорадо, училищна област и ги следват в продължение на три години – една година преди начална смяна в училище и след това две години след смяната.

„Почти 1 на всеки 10 ученици от гимназията съобщава за по-високо качество на съня с по-късно начално време, докато 1 от 5 ученици отчитат намаляване на сънливостта през деня.“

 

Възраст Среден дневен сън след смяна Средно седмично заспиване след смяна
Гимназия
(14-18 години)
+ 43-52 минути + 4 часа
Средно училище
(11-14 години)
+ 30 минути + 2,5 часа
Начално училище
(5-11 години)
– 11 минути n / a

Изследователите установиха, че по-късните начални часове имат най-голямо влияние върху учениците от гимназията, които съобщават, че началните часове след 8:30 сутринта водят до средно 43-52 минути допълнителен сън на нощ. Данните от проучването показват, че докато лягане през делничните дни остава до голяма степен последователно (с промяна от около 14 минути по-късно), времето за събуждане в делничен ден е с 60 минути по-късно, отколкото преди промяната на началния час. Средно учениците получават близо четири допълнителни часа сън седмично, което също помага за намаляване на „преспиването“ през уикенда, за да компенсира загубата на сън през седмицата.

„Средно учениците получават почти четири допълнителни часа сън седмично.“

Учениците от средните училища също съобщават за увеличаване на продължителността на съня, макар и не толкова драматично, колкото гимназистите. Тези ученици съобщават, че са си легнали около девет минути по-късно и са се събудили около 37 минути по-късно от преди смяната, което е довело до средношколците, които са получили близо 30 минути допълнителен сън на нощ – общо около 2,5 часа на седмица.

Учениците от началните класове видяха най-малко смущения в графика на съня си. За да се съобразят по-късните начални часове на учениците от средните и средните училища, областта измести началните часове на началното училище до цели 60 минути по-рано. Докато тези ученици преминаха към по-ранно време за лягане и събуждане, тази група (и техните родители) отчетоха номинално намаляване на общия сън (приблизително 11 минути), но това не беше достатъчно значително, за да доведе до сънливост през деня при тези деца.

Докато трябва да се направят допълнителни изследвания за това как тези промени могат да повлияят на по-расово и икономически разнообразни училищни квартали, констатациите показват, че привеждането в съответствие на началните часове на училище с циркадните ритми на учениците може да направи голяма разлика за тийнейджърите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *