Menu Close

Нарушения на дишането, свързани със съня

Свързаните със съня дихателни нарушения са състояния на необичайно и затруднено дишане по време на сън, включително хронично хъркане и сънна апнея. Някои нарушения на дишането, свързани със съня, имат ограничено въздействие върху здравето, но други могат да имат сериозни последици поради потенциалното им въздействие върху съня и баланса на кислород и въглероден диоксид в кръвта.

В Американската академия по медицина на съня (ААСМ) идентифицира няколко вида и подвида, свързано със съня дихателни нарушения. Симптомите, тежестта, причините и лечението на нарушено сънно дишане варират в зависимост от вида. В сложни случаи човек може да бъде диагностициран с повече от един тип.

Обструктивна сънна апнея при възрастни

Обструктивната сънна апнея (OSA) е едно от най-често срещаните и сериозни нарушения на дишането, свързани със съня. При OSA дихателните пътища многократно се сриват по време на сън, причинявайки пропуски в дишането, които едновременно фрагментират съня и влияят на нивата на кислород в организма. Синдромът на съпротива на горните дихателни пътища (UARS) е по-лека форма на OSA, при която сънят се нарушава, но нивата на кислород не се влияят в еднаква степен.

OSA може да засегне до 30% от възрастните и е по-често при мъжете, отколкото при жените. Състоянието вероятно е недостатъчно диагностицирано и много експерти очакват, че разпространението му ще се увеличи в бъдеще, заедно с нарастващите нива на затлъстяване, което е един от основните рискови фактори за OSA.

Хъркането, задъхването или задавянето по време на сън и прекомерната сънливост през деня са централни симптоми на OSA. Ако не се лекува, състоянието може да причини значителни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови проблеми като високо кръвно налягане и инсулт. Редица възможности за лечение са ефективни при справяне с обструктивната сънна апнея и намаляване на нейните симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector