Menu Close

Чести причини за хъркане

Почти всички от време на време хъркат. Обичайното хъркане се среща при около 40% от възрастните жени и 57% от възрастните мъже, а някои хора хъркат редовно без други симптоми, свързани със съня. Хъркането обаче може да бъде причинено от нарушение на съня, наречено сънна апнея, което нарушава съня и може да доведе до други здравословни проблеми. Хъркането може също да е резултат от естествената анатомия и тегло на човек или поведение като пиене на алкохол или сън в определена позиция. Разбирането на различните причини за хъркането може да ви помогне да определите дали вашето хъркане е нещо, което трябва да ви тревожи, и какви стъпки можете да предприемете, за да се справите с него.

Какви са често срещаните причини за хъркането?

Хъркането се случва, когато въздухът не може да тече свободно през дихателните пътища, докато вдишвате и издишвате по време на сън. Когато дихателните пътища са стеснени или частично запушени, дишането кара тъканите на горните дихателни пътища да вибрират, което води до звука, който чувате, когато някой хърка. Има много възможни причини, поради които човек може да има хронично стеснени или запушени дихателни пътища по време на сън, което причинява хъркане.

Обструктивна сънна апнея

Не всеки, който хърка, има обструктивна сънна апнея (OSA), но повечето хора с OSA хъркат. OSA е често срещано нарушение на дишането, свързано със съня, което често остава недиагностицирано. OSA се характеризира с многократни паузи в дишането по време на сън поради частичен или пълен колапс на дихателните пътища. Хората със сънна апнея са склонни да хъркат силно с периоди на мълчание, когато дишането спира. Когато възобновят дишането, това може да звучи като задъхване или хъркане.

OSA се свързва с неблагоприятни здравни резултати като депресия, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Сънливостта през деня също може да доведе до инциденти по време на шофиране или по време на работа. За щастие, лечението с OSA може успешно да разреши симптомите и да намали риска от вредни ефекти върху здравето. Лечението на OSA включва използването на устройства с постоянно положително налягане в дихателните пътища (CPAP), промени в начина на живот, стоматологични устройства и хирургия.

Алкохол и седативни лекарства

Алкохолът и други успокоителни причиняват хъркане, като отпускат мускулите, поддържащи тъканите около дихателните пътища. Така че хроничните хъркащи, включително тези с OSA, които пият алкохол, изпитват по-тежко хъркане. Лекарите често препоръчват избягване на алкохол и успокоителни лекарства в часовете преди лягане, за да се намали хъркането. Въпреки че този подход за управление на хъркането не е оценяван в рандомизирано клинично проучване, някои хора могат да получат ползи.

Пушене

Пушенето на цигари е друг рисков фактор за хъркане. Не е ясно защо хората, които пушат, са по-склонни да хъркат, но изследователите предполагат, че това може да се дължи на възпаление на горните дихателни пътища и оток при пушачите. Доказано е, че отказването от тютюнопушенето подобрява хъркането, но може да отнеме време. Проучване показа, че честотата на хъркането остава повишена при хората, които напуснаха наскоро, но в рамките на четири години намаля, за да съответства на честотата, наблюдавана при хора, които никога не са пушили.

Анатомия на главата и шията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *