Menu Close

Упражнения за уста и гърло, които помагат да се спре хъркането и да се подобри OSA

Хъркането може да бъде болезнена тема за партньорите в леглото, съквартирантите и членовете на семейството. Това може да причини нарушен сън и дори да принуди някои да спят в отделни спални.

За да избегнете тези проблеми, естествено е да искате да хъркате по-малко. В същото време може да е трудно да се разбере кои методи за намаляване на хъркането всъщност са подкрепени от науката.

За хора с леко хъркане, изследванията показват, че упражненията за уста и гърло могат да помогнат за тонизиране на мускулите около дихателните пътища, така че хъркането да не е толкова често или шумно. По същия начин е доказано, че същите упражнения за уста и гърло подобряват лека до умерена обструктивна сънна апнея (OSA).

Тези упражнения за уста се наричат ​​още „миофункционална терапия“ или „орофарингеални упражнения“. Често се преподава от обучен миофункционален терапевт.

Както при всеки тип режим на тренировка, той изисква време и усилия, за да имат ефект тези упражнения за уста. Когато се направи правилно, значителен брой хъркащи и тези с лека до умерена OSA съобщават, че тези упражнения водят до по-малко хъркане и по-добър сън.

Защо хъркаме и / или имаме обструктивна сънна апнея?

По време на сън пространството зад езика ни се стеснява, а тъканта около него става флопи и отпусната. Когато въздухът се принуди да проникне, докато вдишваме и издишваме, тъканта пърха, издавайки шум като флаг, биещ се на вятъра.
Хъркането се случва, когато въздушният поток от дишането причинява вибриране на дискетата в задната част на гърлото.

Обструктивната сънна апнея се случва, когато флопи мускулите в задната част на гърлото се отпуснат до точката, в която мускулите почти или напълно се затварят от дихателните пътища. Това нарушава съня и може да доведе до ниска оксигенация по време на сън.

Как упражненията за уста могат да помогнат за спиране на хъркането и сънна апнея?

Хъркането и обструктивната сънна апнея се появяват поради флопи мускули на дихателните пътища, лошо позициониране на езика („поза на езика“) и дишане през устата по време на сън. Упражненията за уста и гърло могат да тонизират дихателните пътища и мускулите на езика, като същевременно насърчават дишането през носа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector