Menu Close

Хъркане при деца

Сънят е жизненоважен за развитието на детството, така че не е изненада, че много родители се притесняват, ако чуят как детето им хърка.

Въпреки че хъркането е най-често сред възрастните възрастни, то се среща и при много деца. Може да има много причини, някои от които причиняват хъркането да идва и си отива, а други са потенциално дълготрайни.

Хъркането при деца често е малко притеснително, особено ако се случва само от време на време. Но ако хъркането е често или тежко, това може да сигнализира за проблем с нарушено дишане по време на сън.

Познаването на повече за видовете, причините, последствията и лечението на хъркането при деца може да позволи на родителите най-добре да се грижат за здравето на децата си и да помогне на децата да се подобрят и да възстановят съня си.

Всички хъркания при децата еднакви ли са?

Не всички хъркания при децата са еднакви. Честотата, тежестта и въздействието на хъркането при деца могат да варират значително.

Почти всеки, възрастен или деца, от време на време има епизод на хъркане. През повечето време това хъркане е незначително и краткотрайно, без измерим ефект върху съня или здравето на човека.

Когато хъркането става по-често и прекъсва съня, това може да показва наличието на нарушено в съня дишане (SDB). Дишането с нарушено сън е сериозно.

От единия край има първично хъркане, известно още като обикновено хъркане или обичайно хъркане, когато детето хърка повече от два пъти седмично, но няма други забележими симптоми или свързани здравни проблеми.

От другата страна е обструктивната сънна апнея (OSA), състояние, белязано от постоянни пропуски в дишането на детето през нощта. Тези пропуски, наречени апнеи, се случват десетки пъти на нощ, когато дихателните пътища се запушат. OSA може да причини фрагментиран сън и е свързан с отрицателни въздействия върху физическото здраве, психичното здраве, ученето и поведението.

Колко често е хъркането при деца?

Смята се, че по-незначително хъркане от време на време се среща при до 27% от децата. Този тип леко, временно хъркане обикновено не поражда здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector