Menu Close

Хъркане и сън

Смята се, че хъркането засяга 57% от мъжете и 40% от жените в САЩ. Дори се среща при до 27% от децата.

Тези статистически данни показват, че хъркането е широко разпространено, но неговата тежест и последиците за здравето могат да варират. Хъркането може да бъде леко, от време на време и безразлично или може да е признак на сериозно свързано със съня нарушение на дишането.

Познаването на основите на хъркането – какво го причинява, кога е опасно, как да се лекува и как да се справим с него – може да улесни по-доброто здраве и да премахне често срещаната причина за оплаквания от съня.

Какво причинява хъркането?

Хъркането се причинява от тракане и вибрация на тъкани в близост до дихателните пътища в задната част на гърлото. По време на сън мускулите се разхлабват, стеснявайки дихателните пътища и докато вдишваме и издишваме, движещият се въздух кара тъканта да пърха и издава шум като флаг на бриз.

Някои хора са по-склонни към хъркане поради размера и формата на мускулите и тъканите на шията им. В други случаи излишното отпускане на тъканта или стесняване на дихателните пътища може да доведе до хъркане. Примери за рискови фактори, които допринасят за по-висок риск от хъркане, включват:

Въпреки че хора на всяка възраст, включително деца, могат да хъркат, това е по-често при възрастни хора. Мъжете хъркат по-често от жените.

Каква е разликата между хъркането и сънната апнея?

Обструктивната сънна апнея (OSA) е дихателно разстройство, при което дихателните пътища се запушват или се срутват по време на сън, причинявайки многократни пропуски в дишането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector