Menu Close

Тийнейджъри и сън

Тийнейджърските години са период на формиране. Мозъкът и тялото преживяват значително развитие и преходът към зряла възраст носи важни промени, които засягат емоциите, личността, социалния и семейния живот и учените.

Сънят е от съществено значение през това време, като се работи зад кулисите, за да се позволи на тийнейджърите да бъдат в най-добрия си вид. За съжаление, изследванията показват, че много тийнейджъри получават далеч по-малко сън, отколкото им е необходимо.

Както Националната фондация за сън, така и Американската академия по медицина на съня са съгласни, че тийнейджърите се нуждаят от между 8 и 10 часа сън на нощ. Получаването на това препоръчително количество сън може да помогне на тийнейджърите да поддържат физическото си здраве, емоционално благополучие и успеваемост в училище.

В същото време тийнейджърите се сблъскват с многобройни предизвикателства за получаване на последователен, възстановителен сън. Разпознаването на тези предизвикателства помага на тийнейджърите и техните родители да направят план, така че тийнейджърите да получат съня, от който се нуждаят.

Защо сънят е важен за тийнейджърите?

Сънят е жизненоважен за хора на всяка възраст. За тийнейджърите обаче дълбокото умствено, физическо, социално и емоционално развитие изисква качествен сън.

Мислене и академични постижения

Сънят носи полза на мозъка и насърчава вниманието, паметта и аналитичната мисъл. Това прави мисленето по-остро, като разпознава най-важната информация за консолидиране на обучението. Сънят също улеснява експанзивното мислене, което може да стимулира творчеството. Независимо дали става въпрос за обучение за тест, изучаване на инструмент или придобиване на работни умения, сънят е от съществено значение за тийнейджърите.

Като се има предвид значението на съня за мозъчната функция, е лесно да се разбере защо тийнейджърите, които не получават достатъчно сън, са склонни да страдат от прекомерна сънливост и липса на внимание, което може да навреди на академичните им резултати.

Емоционално здраве

Повечето хора са изпитали как сънят може да повлияе на настроението, причинявайки раздразнителност и преувеличени емоционални реакции. С течение на времето последиците могат да бъдат още по-големи за тийнейджърите, които се адаптират към повече независимост, отговорност и нови социални взаимоотношения.

Продължителната загуба на сън може да повлияе негативно на емоционалното развитие, да увеличи рисковете за междуличностни конфликти, както и по-сериозни психични проблеми.

Психичните разстройства като тревожност, депресия и биполярно разстройство обикновено са свързани с лош сън, а лишаването от сън при тийнейджърите може да увеличи риска от самоубийство. Подобряването на съня при юноши може да играе роля за предотвратяване на психични разстройства или намаляване на техните симптоми.

Физическо здраве и развитие

Сънят допринася за ефективната функция на почти всяка система на тялото. Той укрепва имунната система, помага за регулиране на хормоните и позволява възстановяване на мускулите и тъканите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector