Menu Close

Напитки, които да избягвате да спите спокойно, докато пътувате

Хидратацията е от основно значение за здравето и нивото на хидратация е тясно свързано с видовете и количествата течности, които пиете.

По време на голяма ваканция или важно бизнес пътуване, разумният избор на напитки рядко е от първостепенно значение. Ако не друго, много пътници избират по-малко здравословни напитки, отколкото биха имали у дома.

За съжаление, лошият избор на напитки може да повлияе отрицателно на хидратацията, съня и цялостното здраве. Знанието кои напитки да ограничите или избягвате по време на пътуване може да намали проблемите със съня по време на пътуване и да ви помогне да се върнете у дома, чувствайки се здрави и освежени.

Как онова, което пиете, влияе на съня ви?

Видовете течности, които пиете, влияят на нивото на хидратация на тялото ви. Дехидратацията може да причини силна умора и прекомерна сънливост, както и сухота в устата, главоболие и спазми, които могат да попречат на съня.

Напитките също могат да повлияят на съня поради ефекта им върху мозъка. Алкохолът има седативен ефект, но предизвиква промени в цикъла на съня, което води до по-ниско качество на съня. Алкохолът може да повлияе на дишането, увеличавайки хъркането и повишавайки риска от сънна апнея.

Кофеинът, от друга страна, е стимулант, насърчаващ будността и бдителността. Често се среща в кафе, енергийни напитки и много чайове. Тялото отнема четири до шест часа, за да метаболизира половината от консумирания кофеин, което означава, че кофеинът може да има траен ефект, който може да попречи на съня.

Кога и колко пиете различни напитки може да повлияе на съня. Твърде многото консумация на течности може да допринесе за често уриниране през нощта, известно като никтурия, което може да наруши съня при многократни пътувания до банята. Късна нощ или значителна консумация на алкохол или кофеин също могат да попречат на съня.

Кои напитки трябва да ограничите или избягвате, за да подобрите съня, когато пътувате?

Алкохолът, кафето, чаят, енергийните напитки и содата могат да повлияят на съня и трябва да се избягват или да се използват предпазливо, когато пътувате.

Ако решите да пиете някоя от тези напитки, помислете както за количеството, така и за времето на консумацията им. Пиенето им умерено и много преди лягане намалява потенциалното им въздействие върху съня.

Алкохол

Поради ефекта си върху мозъка, алкохолните напитки могат да нарушат качеството на съня, дори ако ви карат да се чувствате по-сънливи преди лягане. В резултат на това алкохолът може да влоши проблеми със съня, които могат да възникнат по време на пътуване, като умора при пътуване, изоставане в самолета, хъркане и сънна апнея.

Алкохолът влияе върху вземането на решения, което е друга причина за ограничаване на консумацията при пътуване. Надморската височина засилва ефектите на алкохола, което увеличава риска от увреждане при пристигане след пиене в полетите.

Ако планирате да пиете алкохол по време на пътуване, консумирайте го в малки количества и в идеалния случай поне няколко часа преди лягане.

Кафе и чай

Кафето и много видове чай съдържат кофеин. Кофеинът обикновено е безопасен в умерени количества, но може да бъде вреден в излишък или когато се консумира късно през деня. Пиенето на кафе следобед или вечер също може да повлияе негативно на съня.

Кофеиновата чувствителност варира от човек на човек. Като цяло, най-добре е да избягвате кофеина поне шест часа преди планираното лягане, за да предотвратите проблеми със съня.

По-рано през деня кофеинът може да осигури полезно събирание, за да противодейства на сънливостта през деня, свързана с изоставане в самолета или умора при пътуване; важно е обаче да не разчитате на кофеина за сметка на достатъчен нощен сън.

Енергийни напитки

Енергийните напитки се продават в голям формат (12-16 унции) или като енергийни снимки (1-3 унции) и обикновено включват кофеин и други съединения, предназначени да имат стимулиращ ефект. Много енергийни напитки също имат високи нива на захар.

Количеството кофеин в енергийните напитки често е  значително поголямо от това в кафето или чая. Бързата консумация на кофеин, например чрез енергийни изстрели, може да причини телесен стрес от свръхстимулация.

Тъй като енергийните напитки имат мощен стимулиращ ефект, ограничете консумацията им по време на пътуване. Стойте далеч от енергийните напитки минимум шест часа, преди да планирате да си легнете, не ги пийте с алкохол и избягвайте бързото им консумиране.

Газирани напитки

Содата обикновено съдържа кофеин и трябва да се консумира умерено и с повишено внимание, за да се избегнат нарушения на съня. Както при другите кофеинови напитки, избягвайте сода поне шест часа преди лягане.

Специалистите по хранене обикновено съветват да не се консумира значителна газирана напитка, тъй като тези напитки имат големи количества захар, които влошават здравословното хранене и могат да допринесат за множество здравословни проблеми, включително наддаване на тегло и диабет. Пиенето на диетични газирани напитки като заместител може да попречи на съня, тъй като тялото работи за разграждане на подсладители без захар.

Газирани напитки

По време на пътуване със самолет промените в налягането на въздуха могат да допринесат за подуване на корема. Поради тази причина помислете за избягване или ограничаване на консумацията на газирани напитки преди и по време на полет.

Замърсена вода и напитки

Важно съображение, докато пътувате, е да се уверите, че не пиете замърсени напитки. На много места чешмяната вода не е питейна и може да съдържа вредни бактерии или вируси.

Ако не можете да потвърдите безопасността на местното водоснабдяване, пийте само затворена бутилирана вода и избягвайте напитки, които могат да съдържат замърсена вода или кубчета лед.

Кои са най-добрите напитки за пиене по време на пътуване?

Най-добрата напитка за пиене по време на пътуване е водата. Обикновената вода осигурява на тялото ви нужната хидратация, без алкохол, кофеин или захар, които могат да повлияят на съня ви. Пиенето на вода през целия ден може да предотврати дехидратацията, когато заспите.

Ако не харесвате обикновена вода, нискокалоричните опции като ароматизирана вода, селцер и газирана вода могат да ви помогнат да останете хидратирани. Млякото, млечните алтернативи и соковете осигуряват течности заедно с други хранителни вещества, но те трябва да се консумират умерено поради тяхното калорично съдържание.

В Центровете за контрол на заболяванията (CDC) съветват водене орални рехидратиращи соли, които често се продават в единични служат пакети, във вашето пътуване пакет. Ако се разболеете от диария на пътник, солите за орална рехидратация могат да се смесват с вода, за да помогнат за попълване на необходимите електролити. Донасянето на соли за рехидратация може да бъде особено важно, ако пътувате до място с известни рискове от замърсяване на храни или вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector