Menu Close

Как да получите лека нощ за сън в хотел

Престоят в хотел може да бъде спокоен или стресиращ. Индивидуалните преживявания варират в зависимост от местоположението на хотела, удобствата и услугите или причината за престоя. Независимо дали пътувате самостоятелно по бизнес, избягате ли за романтично бягство с партньора си или довеждате цялото семейство на почивка, може би едно от най-важните неща, които ще правите в хотела си, е сънят. Поради тази причина тихата, удобна и тъмна среда за сън е идеална.

Дори и в най-уютния апартамент някои хора се мятат и се опитват да заспят. Изследователите са наблюдавали проблеми със съня при хора, настъпили по време на първата им нощ за адаптиране към нова среда, феномен, наречен ефект от първата нощ (FNE). FNE се характеризира с трудности при заспиване, както и с по-кратко общо време за сън и REM време за сън (етапът, в който се случват сънищата).

FNE може да е резултат от опитите на нашите тела да ни предпазят. Проучванията показват, че хората, които спят на ново място, проявяват повишена активност в лявото полукълбо на мозъка, област, която се очаква да бъде по-латентна, когато човек си легне в леглото. Вместо да позволи на тялото да заспи, тази част от мозъка остава нащрек и бдителна за признаци на опасност. Този отговор може да се задейства като защитен механизъм, тъй като повишената бдителност позволява на човек да се събуди по-бързо в отговор на неочакван шум.

По-лесно ли е да спиш след първата нощ?

За някои първият нощен ефект може да създаде обезпокоително преживяване при сън, когато пристигнат на местоназначението си. Но сребърната подплата за първия нощен ефект се намира в нейното име – изследванията показват, че забавянето на съня по време на първоначалната нощ на съня в нова среда се подобрява през следващите нощи. Така че, ако се борите да заспите спокойно първата вечер от ваканцията или бизнес пътуването си, има голяма вероятност втората ви нощ да бъде по-добра.

Дали някои хора спят по-добре в хотели?

Колкото и да е странно, някои хора изпитват обратното на ефекта от първата нощ и откриват, че получават по-възстановителен сън, докато са извън дома. Защо някои се преместват и се превръщат в нова среда, докато други намират, че хотелските нощувки насърчават по-добър сън? Изследванията показват, че множество фактори влияят върху това как се променят навиците на съня на човека в отговор на съня далеч от дома.

Едно проучване изследва групи хора, които съобщават, че техните редовни симптоми на безсъние се подобряват по време на престоя в хотела. След това изследователите сравниха тази група „възстановяване от домашно безсъние“ с групата „пътуващо безсъние“ – тези, които изпитваха нови симптоми на безсъние, които не изпитваха редовно у дома. Констатациите показват, че групата „пътуване безсъние“ включва повече бизнес пътници, отколкото туристи, което предполага, че туристическите дейности са придружени от чувство за облекчаване на стреса и релаксация в сравнение с бизнес срещи и задължения.

Изследователите също така отбелязват, че сутрешните видове са по-склонни да съобщават за нови симптоми на безсъние в хотелите, отколкото вечерните. Вечерните видове обикновено имат по-гъвкав график за сън, което им позволява да се адаптират по-лесно към нова среда. От друга страна, сутрешните типове обикновено са по-регламентирани и се придържат към редовните графици, така че те могат да бъдат по-чувствителни към прекъсвания от реактивното забавяне или промени в околната среда, като непозната стая.

Изследователите също така установиха, че удовлетвореността от хотела значително повлиява съобщеното качество на съня и на двете групи. Ако сте по-чувствителни към промените в околната среда, хотел с подходящите удобства може да подобри качеството на съня ви и да намали прекъсванията.

Защо не мога да спя в хотелската си стая?

Може да има няколко причини да се борите да заспите в хотелската си стая. Ефектът от първата нощ може да ви държи по-будни и неспокойни. Може да се приспособявате към джет лаг. Или, ако пътувате по работа, може да се стресирате за задълженията на пътуването си. Въпреки че някои от тези фактори са извън вашия контрол, може да имате опции, когато става въпрос за вашата стая и удобства, които могат да направят голяма разлика в качеството на съня, което изпитвате по време на пътуването си.

Голямо проучване на гостите на хотела изследва най- честите причини за нарушения на съня в хотелите и установява, че оплакванията варират от лошо качество на възглавницата и матрака до висока стайна температура, уличен шум, нежелана светлина от прозорци и шум от вентилационната система. Ако тези фактори стоят между вас и пълноценния сън, помислете дали да поискате нещо повече от нови възглавници – смяната на стаята може да е в ред!

Въпреки че може да изглежда като караница да премествате нещата си, след като сте се уредили, чувството за добре отпочинало си заслужава. Искането на стая на по-високо ниво и далеч от фоайето, асансьорите и конферентните зали може да ви предпази от излишен шум. Също така, стая на наскоро реновиран етаж е по-вероятно да има по-нов матрак. Не е изненадващо, че проучване на хотела за качеството на матраците установи значителни корелации между качеството на матрака и качеството на съня, докладвано от гостите. Така че, не се колебайте да уведомите вашите нужди на портиера, ако смяната на стаята може да подобри съня ви.

Какво мога да направя, за да спя по-добре в хотели?

Има много действия, които можете да предприемете, за да ви помогне да спите по-добре в хотелите. Преди престоя си научете какво да очаквате, като потърсите отзивите на хотела си. Потърсете отрицателни отзиви, които специално споменават проблеми с качеството на възглавницата или матрака, шума и температурата. Помислете дали да проверите дали хотелът ви се намира в градска зона с много уличен шум. Когато става въпрос за избор на стая, помислете дали да не поискате стая на по-високо ниво, далеч от шума на улицата, асансьорите и конферентните зали. Попитайте дали стаите имат затъмнени сенки или завеси, което ви позволява да направите стаята достатъчно тъмна за комфортен сън.

Ако се нуждаете от определен тип възглавница, вземете си от дома, за да сте сигурни, че ще ви е удобно. Други познати предмети от дома също могат да ви помогнат да се адаптирате към новата обстановка в хотелска стая. Опаковайте нещо сантиментално, което да запазите на нощното си шкафче, например снимка на любими хора, или напръскайте хотелската си стая с аромат, който използвате у дома. Ако се притеснявате от шума, помислете за носене на машина за бял шум или тапи за уши, за да маскирате разрушителните звуци.

Когато пристигнете в хотела си, уверете се, че стаята ви е удобна за спане. Проверете вашите възглавници, матраци и завеси, за да сте сигурни, че сте доволни. След това задайте хладна стайна температура – между 60-67 градуса по Фаренхайт – идеална за сън. Ако все още се чувствате неспокойни, тревожни или стресирани през нощта, опитайте някои техники за релаксация, за да успокоите тялото си и да насърчите по-добрия сън. Заместването на упражнение за дълбоко дишане за превъртане през телефона, например, е един лесен начин да подобрите качеството на съня си и сърдечно-съдовата функция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector