Menu Close

Жените имат ли нужда от повече сън от мъжете?

Средностатистическият възрастен се нуждае от 7 до 9 часа сън на нощ, за да се чувства освежен. Изследванията обаче показват, че жените са склонни да спят малко по-дълго – 11 минути, по-точно – от мъжете.

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

Има редица причини, поради които жените може да се нуждаят от повече сън от мъжете. Жените са с 40 процента по-склонни да имат безсъние, отколкото мъжете. Жените също са почти два пъти по-склонни да страдат от тревожност и депресия, отколкото мъжете, две състояния, силно свързани с безсъние. Хората с безсъние изпитват затруднения при редовно заспиване или заспиване и страдат от сънливост през деня.

Хормоните са друг виновник за по-голямата нужда на жените от сън от мъжете. Нашите цикли сън-будност6се управляват от нашите хормони. Тези хормони влияят, когато се чувстваме уморени, когато се чувстваме нащрек, когато чувстваме глад и много други. Жените изпитват хормонални промени всеки месец и през целия си живот, които влияят на техните циркадни ритми и създават по-голяма нужда от сън. Например:

  • По време на менструация една трета от жените имат проблеми със съня поради спазми, главоболие и подуване на корема. Те съобщават за по-високи нива на сънливост през деня, умора и умора.
  • По време на бременност жените могат да развият синдром на неспокойните крака, състояние, което затруднява заспиването. Също така е по-вероятно да изпитат депресия, сънна апнея, болка и инконтиненция, които нарушават съня им. Тези проблеми със съня могат да продължат и след раждането, когато нивата на хормоните им спаднат едновременно с това те започват да се грижат за новородено с нередовен цикъл на съня – което често води до още повече сънливост през деня.
  • По време на менопаузата до 85 процента от жените изпитват горещи вълни. Когато те се случат през нощта, жените се събуждат в пот, като по този начин нарушават съня си. Рискът от развитие на сънна апнея при жените също се увеличава по време на менопаузата. Това нарушение на съня причинява паузи в дишането, които могат да попречат на качеството на съня, дори ако човекът не се събуди. В резултат на това жените със сънна апнея могат да се чувстват по-малко освежени след събуждане и да изпитват умора и прекомерна сънливост през деня.

Дали жените всъщност спят повече от мъжете?

Докато изследванията ни казват, че жените се нуждаят от повече сън от мъжете, също така случаят е, че жените са склонни да спят малко по-дълго от мъжете – с малко над 11 минути.

Лошата новина обаче е, че сънят на жените може да е с по-ниско качество от мъжкия, може би поради разликите в начина, по който прекарват деня си. Изследователите са документирали различия във времето, което жените и мъжете отделят за платен и неплатен труд, трудови и социални отговорности и семейни грижи. Например, жените са по-склонни от мъжете да се събудят, за да се грижат за другите в дома – задача, която нарушава съня им.

И мъжете, и жените с деца се радват на малко повече сън от своите бездетни колеги, независимо от семейното положение. Въпреки това жените са по-склонни да дремят през деня, което предполага, че по-дългото им общо време за сън може да бъде подвеждащо, тъй като някои от тях се провеждат през деня. Дрямките добавят към общото време на сън на човек, но също така правят нощния сън по-малко спокоен.

Сънят работи най-добре, когато спите непрекъснато през цялата нощ. По време на пълноценен нощен сън, вие циклирате през различните етапи на съня няколко пъти на нощ – от лек сън до дълбок сън до REM сън и обратно. С всеки следващ етап на сън прекарвате повече време в сън REM, време за сънуване и когнитивна обработка и по-малко време в дълбок сън, време, когато тялото ви се възстановява физически. Когато този сън бъде прекъснат, вие започвате цикъла отново – причинявайки ви да пропуснете основния REM сън.

Множество проучвания са установили, че жените заспиват по   – бързо от мъжете. Това може да предполага, че имат по-голяма нужда от сън; може също така да предполага, че те просто са по-уморени средно. Изследванията показват, че жените също прекарват повече време в дълбок сън, отколкото мъжете. Въпреки че това се променя в менопаузата, когато жените отнемат повече време, за да заспят и прекарват по-малко време в дълбок сън от мъжете.

Имате ли нужда от повече сън?

Независимо кой пол се нуждае от повече сън, в действителност твърде много жени и мъжете не получават достатъчно сън, независимо от възрастта им. Според CDC само 64,5% от мъжете и 65,2% от жените всъщност спят най-малко 7 часа на нощ редовно. Цифрите са още по-лоши сред учениците в гимназията, особено младите жени. 71,3% от студентките редовно пропускат добър сън, в сравнение с едва 66,4% от колегите си.

Най-добрият начин да разберете дали спите достатъчно е дали се чувствате освежени и възстановени, когато се събудите. Ако имате проблеми със съня, опитайте да се упражнявате редовно, да задавате рутинно време за лягане и събуждане, да ограничите приема на кофеин и алкохол и да подобрите средата на съня си. Разработете рутина за лягане, която успокоява ума и тялото ви преди сън. Ако безсънието ви продължава, говорете с Вашия лекар, за да определите други стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите съня си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector