Menu Close

Менопауза и сън

Преминавате през менопаузата и не можете да заспите? Не си сам. Менопаузата е време на значителни хормонални, физически и психологически промени за жените – и всичко това може да предизвика хаос върху съня им.

Средно около 12% от жените изпитват оплаквания от съня. С напредване на възрастта на жените в края на 40-те до началото на 50-те години този брой се увеличава драстично до 40 процента. Проблемите със съня стават все по-чести и се влошават по време на перименопаузата до постменопаузата, когато жените съобщават за най-много проблеми със съня.

Жената достига менопауза една година след спиране на менструалния цикъл, което се случва около 52-годишна възраст. Яйчниците на жената постепенно намаляват производството на хормони естроген и прогестерон по време на перименопаузата, период от седем до десет години преди менопаузата. Тези хормонални промени допринасят за проблеми със съня, които често продължават в постменопаузата, периодът след менопаузата.

Какви проблеми със съня са свързани с менопаузата

Симптомите на менопаузата могат да варират от жена до жена и през перименопаузата до менопаузата. Проблемите със съня са често срещани, като нарушенията на съня засягат 39 до 47 процента от жените в перименопауза и 35 до 60 процента от жените в постменопауза.

Най-честите проблеми със съня, съобщени от жени, преминали през менопаузата, включват горещи вълни, безсъние, нарушено сънно дишане и други нарушения на настроението и съня.

Горещи вълни

Горещите вълни са внезапни и неочаквани усещания за топлина по цялото тяло, придружени от изпотяване. Горещите вълни започват в лицето, преди да се разпространят в гърдите и останалата част от тялото. Те могат да продължат до 30 секунди или до пет минути. Горещите вълни засягат 75 до 85 процента от жените около менопаузата. Горещите вълни обикновено се появяват около седем години, но могат да продължат и повече от десет години.

Горещите вълни, които се появяват през нощта, са известни още като нощно изпотяване. Преди горещата светкавица телесната температура на жената се повишава и притокът на кръв се увеличава към лицето, създавайки усещане за нагряване, което ги събужда. Горещите вълни са изключително енергизиращи поради повишаването на топлината и адреналина, което може да затрудни заспиването. Дори ако една жена заспи обратно, качеството на съня й страда поради честите събуждания и дискомфорт, причиняващи умора на следващия ден. От жените с тежки горещи вълни, близо 44 процента отговарят на клиничните критерии за хронично безсъние.

Безсъние

Безсънието описва хронично затруднение при падане или задържане на сън, което се случва повече от три нощи в седмицата. Хората с безсъние изпитват неспокоен сън, пропускат цялостния сън, събуждат се рано и често се чувстват сънливи и уморени през деня. Лишаването от сън от безсъние може да увеличи чувството на тревожност и раздразнителност5, влошават фокуса и паметта и увеличават главоболието и възпалението.

Всеки седм възрастен страда от хронично безсъние. За жените това число е почти двойно, като всяка четвърта жена изпитва някои симптоми на безсъние. Рискът от безсъние се увеличава до менопауза, като 61% от жените в постменопауза съобщават за симптоми на безсъние.

Дишане с нарушено сън

Хъркането и сънната апнея са по-чести и тежки при жени в постмеопауза. Обструктивната сънна апнея (OSA) е нарушение на съня, характеризиращо се с временни паузи в дишането, които водят до задъхване, хъркане и задавяне, заедно с понижено качество на съня.

OSA се среща при 2 процента от жените. След като започне перименопаузата, рискът на жената се увеличава с четири процента с всяка година. Последните изследвания показват, че по-ниските нива на прогестерон, като тези, наблюдавани при жени в менопауза, могат да допринесат за развитието на сънна апнея. Изглежда, че прогестеронът може да предотврати отпускането на горните дихателни пътища, което причинява пропуски в дишането, свързани с OSA. Освен това, жените в постменопауза на хормонозаместителна терапия са по-малко склонни да имат OSA от тези, които не са.

Други нарушения на настроението и съня

По време на менопаузата могат да се развият други нарушения на съня, включително синдром на неспокойните крака и периодично разстройство на движенията на крайниците. Тези нарушения са свързани с неволни движения на краката, които причиняват дискомфортни усещания и нарушават съня.

Оплакванията от менопаузален сън често са придружени от депресия и тревожност, което може да влоши проблемите със съня. По същия начин липсата на сън може да причини или да допринесе за безпокойство и депресия.

Как менопаузата влияе на съня?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector