Menu Close

Жени и сън

Жени и сън

Медицински преглед от Д-р Иелена Календър

Добрият сън е от съществено значение за нашето физическо, психическо и емоционално благополучие. Средностатистическият възрастен се нуждае от седем до девет часа сън всяка вечер. За съжаление по-малко от две трети от жените всъщност спят толкова много всяка вечер (CDC).

Дори една нощ на лош сън причинява сънливост през деня, проблеми с паметта и концентрацията и нарушена работоспособност в училище и на работа. По-лошото е, че хроничното лишаване от сън увеличава риска от нараняване, злополуки, болести и дори смърт.

Постигането на добър сън е жизненоважно, но също и получаването на качествен сън. Биологичните условия, уникални за жените, като менструалния цикъл, бременността и менопаузата, влияят върху това колко добре спи жената. Жените изпитват променящи се нива на хормони, като естроген и прогестерон, през целия месец и през целия си живот. Разбирането на ефектите от тези хормони, факторите на околната среда и навиците на начина на живот може да помогне на жените да се насладят на добър нощен сън.

Колко сън се нуждае от жената?

Средната възрастна жена спи осем часа и 27 минути на нощ. Проучванията показват, че жените са склонни да спят приблизително с 11 минути повече от мъжете, въпреки че имат по-малко време за сън поради разлики в платената и неплатената работа, увеличените отговорности за грижи и семейните и социални роли.

Въпреки това, въпреки че получават повече сън като цяло, изследователите установяват, че жените изпитват по-нискокачествен сън от мъжете. Една от причините може да бъде, че жените са по-склонни да станат, за да се грижат за другите, прекъсвайки съня си. Жените също са по-склонни да дремят през деня, което може допълнително да наруши качеството на съня им през нощта.

Често срещани проблеми със съня при жените

70 милиона американци страдат от проблеми със съня, но мъжете и жените не страдат еднакво. Жените са по-склонни да имат проблеми със съня, отколкото мъжете. Жените също са по-склонни от мъжете да развиват определени нарушения на съня, включително безсъние и синдром на неспокойните крака.

По-долу разглеждаме най-често срещаните проблеми със съня, които засягат жените.

Безсъние

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector